Енорийски свещеник от Ограждена се прояви и като иманяр


Енорийският свещеник на петричките огражденски села Боровичене и Кладенци – Кирил Папудов разшири амплоато си на закононарушител, се разбра днес. Сдобил се с национална известност като производител на канабис преди три години, вчера 66-годишният свещенослужител се изяви и като иманяр. Гранични полицаи го хванали заедно с Росен Бакалов и Стоян Димов от Сандански на 4 март към 21:30 часа да търсят съкровища на археологически обект край село Марино поле, което е в срещуположния край на общината спрямо неговото Кладенци.

Тримата били въоръжени с металотърсач и възползвайки се от мекото време, вече били изкопали две дупки. Първоначално свещеникът и двамата му 53-годишни приятели успели да избягат, но малко по-късно граничарите ги заловили и предали в РУ на МВР, където срещу тях образували полицейско дознание, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград.

„Археологическият обект е от епохата на античността и е открит в края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век по време на археологическата експедиция за изготвяне на археологическа карта на България. Районът е много добре обследван и преди две години във връзка със строителството на автомагистрала „Струма”, но конкретни проучвания на обекта още не са правени. Бях на място и аз тази сутрин, въпреки дъжда и калта. Тримата нищо не са успели да изкопаят, но според новия Закон за културното наследство деянието им е строго наказуемо”, каза по този повод директорът на историческия музей в Петрич Сотир Иванов.

„Вдигнали сме ръце от тоя поп вече и не знаем какво да правим. Ако можете, вие направете нещо. Откакто го назначиха при нас през 1997 г., се е сдушил с двама мъже и една жена от Кладенци, които представя като черковно настоятелство, и съвсем разрушиха авторитета на Православната църква. В пенсионна възраст е, но не иска да се пенсионира, защото му е по-изгодно да получава заплата. След всички излагации, които направи като свещеник и след всички протести на населението би трябвало поне да го пенсионират, но не го правят. Бабата му почина и е довел друга жена, с която живее от Враня, а това също е нарушение на църковния канон. Не знам с какво е толкова ценен кадър, та го държат още?!”, коментира кметският наместник на Боровичене Илия Митрев.

Според неговите енориаши, свещеник Кирил Папудов няколко пъти е хващан от полицията с канабис. На връх Андонов ден през 2006-та дори беше задържан за 24 часа в полицейския арест в Петрич, което го направи медийна звезда. Архиерейският наместник на Петричка духовна околия Ангел Кочев и Неврокопският митрополит Натанаил тогава се усъмниха, че техният служител може да е бил набеден. Увериха, че ще се запознаят със случая и ще вземат отношение, но после всичко се забрави. Както впрочем и от БСП – Петрич, чийто активист е свещеника, тогава казаха че не го познават в такава светлина.

За новото амплоа на свещеника и днес наместникът на дядо Натанаил в Петрич каза, че научава от журналистите. А малко по-късно уточни, че се е свързал с подчинения си, той се оправдал, че са събирали старо желязо с приятели, но го е извикал в Петрич и очаква до края на деня или утре сутринта да дойде при него и да даде обяснение. Едва след като се срещне с него той може да вземе отношение, уточни свещеник Кочев.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...