Жителите на с. Варвара отбелязаха празника на великомъченицата в храма, носещ нейното име



Фокус

За първи път от няколко години насам жителите на с. Варвара официално отбелязаха празника на св. великомъченица Варвара, съобщиха от пресцентъра на община Царево. Освен селото нейното име носи и църковният храм, в който днес след светата литургия бе отслужен водосвет. До тази година местните жители са чествали всички църковни празници около параклиса „Св. Богородица”, разположен южно от селото. Не само варварци, но и летуващите тук вярват в лековитата сила на водата , която извира в центъра на параклиса.

Десетки жени запалиха днес свещи в храма „Св. Варвара”. Новият православен храм бе открит през миналата година лично от сливенския митрополит Йоаникий. Той е издигнат със средства, дарени от художници, артисти, писатели и бизнесмени. Принос в построяването му има и ректорът на Художествената академия в София проф. Божидар Йонов, както и преподаватели и студенти с безвъзмездния си труд. С изграждането на църквата селото се възражда за духовен живот.
От нея празникът се пренесе за няколко часа в уютен селски ресторант, където под звуците на тъпан всички дружно изпяха „Ясен месец веч изгрява”, извиха се кръшни хора. Родолюбиви варварци си спомниха на този ден и за най-интересните моменти от историята на крайморското селце, както и за видни негови жители. Със с. Варвара е свързано и името на войводата от Илинденско-Преображенското въстание Дико Джелепов. През 1908 г. той е бил даскал в с. Ятрос, Турция, оттам са родом и всички жители на селото. При видния учител са учили много от родителите на днешните варварци. Неговото име е носело и селското читалище. Първите заселници във Варвара са дошли след 1913г. Тогава в селото е имало само турски колиби. Първите къщи били построени едва към 1928 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...