Затворници посещават религиозни беседи и курсове по вероучение


Източник: БТА

В Старозагорския затвор се намира първият в системата на затворите в България храм. Първи, защото става дума за храм, построен в двора на затвора, а не параклиси и готови помещения, каквито има в другите затвори. Това заяви пред репортер на БТА г-н Венцислав Кобаков, началник сектор "Социална дейност" в Старозагорския затвор, по време на журналистическото пътуване: "Из живота на вярата: Българската православна църква – традиция и съвременност", организирано от Фондация "Покров Богородичен" на 27-30 юни.

Лишените от свобода, които нямат никакво образование или квалификация, имат възможност да посещават училището към затвора. От две години в него Павлина Великова води беседи на религиозна тематика, а от тази година е сформиран православен хор от 8 души. Със съдействието на църковното настоятелство и ръководството на затвора има курс по вероучение.

Петдесет и пет годишният Слави Люцканов, който излежава 17-годишна присъда за убийство, завършва магистратура по психология във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".
Люцканов е от Бургас и е капитан на кораб. Поради добро поведение ще бъде предложен за предсрочно освобождаване. Сега той посещава лекции по време на отпуските си, тъй като е на облекчен режим.

Наесен дистанционно обучение в Лесотехническия университет в София ще започне и друг лишен от свобода в затвора – Ангел, инженер по образование. Той ще следва магистратура в някоя от техническите специалности.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...