Митрополит и политици отказаха Боян Саръев от местния вот



 

Източник: Сега

Отец Боян Саръев не получи благословията на митрополит Николай да замени църковните с политическите дела. Саръев се отказа от участие в надпреварата за Кърджали.

След като БСП даде да се разбере, че не застава зад кандидатурата на отец Боян Саръев за кмет на Кърджали, вчера и пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да благослови такава замяна на църковните с политическите дела. Саръев пък публично се отказа от участие във вота наесен с мотива, че го прави заради реакцията на владиката.

"Свещеникът е воин Христов и неговото служение не е посветено на осигуряване земното добруване на човека." Това каза в официалното си изявление митрополит Николай и направи обстоен преглед на библейските завети. Според тях "никой воин се не заплита в житейски работи…" (Св. ап. Павел). Негово високопреосвещенство цитира шестото апостолско правило, в което се казва, че "епископ, презвитер или дякон не приемат върху себе си мирски грижи". Владиката се позова подробно на духовната книжнина, която не допуска обречените на Бога да се занимават със светски дела.

Все пак Николай подчертава, че искането на част от жителите на Кърджали отец Саръев да бъде не само техен духовен, но и светски водач, като го издигнат за кмет на града, е признание за пастирското му служение в този район. "Не бързах да дам своето становище относно кметската кандидатура на свещеник Боян Саръев, защото то трябваше много внимателно да се обмисли. Трябваше да потърся не своята човешка, а Божествената мъдрост", обясни митрополитът. Още при първите информации за намеренията на Боян Саръев обаче владици коментираха, че има специално решение на Светия синод, в което се препоръчва на свещениците да не са ангажират с политически кампании.

Саръев вече беше осигурил подкрепа за кандидатурата си от лидера на "Атака" Волен Сидеров и ГЕРБ, чийто неформален лидер е Бойко Борисов. Вчера обаче столичният кмет коментира, че партията му си има кандидат за кмет на Кърджали. "При мен преди време дойде отец Боян Саръев за съдействие да участва в изборите и аз не можех да откажа на един православен свещеник", обясни Борисов, но не съобщи кой е новият му фаворит. Зам.-шефът на ПГ на "Атака" Павел Шопов отказа коментар с мотива, че не се е чувал лично със Саръев и не е запознат.
Междувременно и лидерът на СДС Пламен Юруков похвали решението на отеца да се откаже от вота.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...