За много и благодатни години, Ваше Светейшество!



Паметна среща с Негово Светейшество на децата от Летния лагер в Кремиковския манастир, 2017 г. Снимка: Денислав Стойчев

Днес Българският патриарх Неофит чества рождения си ден. На 15 октомври Негово Светейшество навършва 74 години и тази година той отново отбеляза личния си празник в Троянската света обител, откъдето е започнал монашеският му път.

Официалният сайт на Българската патриаршия съобщава, че на тържествата по случай рождения ден на патриарха в светата обител са се събрали: Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският митрополит Игнатий, Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприан, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил, както и Техни Преосвещенства Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, Велички еп. Сионий – игумен на Троянския манастир, Знеполски епископ Арсений, първи викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийската света митрополия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Васиан (Змеев), предстоятел на руското подворие в София, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, свещеници, дякони и монаси. Празничната Литургия е била оглавена от Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, а след нея е извършен и благодарствен молебен към Бога, възглавен от Светейшия патриарх Неофит.

„Всеки който Ви познава, или който е слушал за Вас, Ваше Светейшество, всеки гражданин на родината или гост от чужбина, всеки вярващ или невярващ, християнин или иноверец, без да използва модерните похвати на лицемерието и човекоугодието би потвърдил, че във Ваше лице вижда изряден, достоен пастиреначалник, който вярно преподава словото на Истината“, каза Мелнишкият епископ Герасим в приветственото слово, което прочете от името на Св. Синод.

От името на Софийската епархия слово прочете Белоградчишкият епископ Поликарп, в което се казва: „Застанали пред образа на Господа Иисуса Христа, в тази старославна Троянска света обител, посветена на Божията Майка, манастир, в който приехте монашески постриг, Му благодарим, че ни е дал „такъв Първосвещеник: свет, незлобив, непорочен…“ Достоен Първосветител на светата ни църква, който изрядно стои на патриаршеския трон на своите предшественици, като ни вдъхновява в доброто и полезното в името на Възкръсналия Господ Иисус Христос“.

В благодарственото си слово към духовенство и паство Негово Светейшество каза:

„С преклонение пред дивния Божи промисъл и неизказана благодарност към Бога нашия Небесен Отец и Подател на всички блага – посрещам и през настоящата година деня на моето рождение, заобиколен от любовта на моите обични братя – митрополити от Светия Синод, от братството на скъпата на сърцето ми Троянска света обител и всички поклонници и гости на този прекрасен наш манастир, които сте тук за да уважите с присъствието си днешния мой личен празник и да присъедините молитвите си към църковното богослужение в този ден…

Отново благодаря на Всемилостивия Бог, на Пресвета Богородица „Троеручица“, пред чийто чудотворен образ се намираме, и на всички просияли в светостта Божии угодници за постоянната небесна подкрепа към светата ни Православна църква и православния ни народ, и възнасям гореща молитва за още много мирни и от Бога благословени дни и години, в които заедно да вървим по тесния, но единствено сигурен път на нашата спасителна православна вяра“.

Екипът на Православие.БГ пожелава на Негово Светейшество здраве и благодатни сили в достойното му служение като наш пръв архипастир!

 

Източник: Bg-patriarshia.bg

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...