Изложбата „Зографи отвъд границите“ и публични лекции, посветени на българската иконография, ще бъдат представени в Седмицата на православната култура



Издателство „Омофор“ и Културният център на Софийския университет имат удоволствието да ви поканят на ЗОГРАФИ ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ – изложба, документален филм и лекции, посветени на слабо познати образци от Самоковската и Тревненската иконописна школа и чудотворни Богородични икони от български манастири.

Изложбата “Зографи отвъд границите” представя репродукции на слабо познати забележителни образци на българската църковна живопис, стъпили на няколко изследвания със сериозен принос в историографията на българското изкуство: едноименната книга на доц. д-р Ваня Сапунджиева „Зографи отвъд границите“, книгата на проф. Елена Генова „Второто поколение зографи от Самоковската живописна школа“ и книгата на проф. Иванка Гергова „Чудесата на пресвета Богородица в културата на българското възраждане“.

Откриването ще бъде съпроводено с две лекции:

ПОЗНАТИТЕ И НЕПОЗНАТИ САМОКОВСКИ ЗОГРАФИ на проф. д-р Елена Генова (Институт за изследване на изкуствата към БАН) и ТРЕВНЕНСКАТА ШКОЛА В КОНТЕКСТА НА ИЗКУСТВОТО ОТ БАЛКАНИТЕ (XVII-XVIII в.) на доц. д-р Ваня Сапунджиева – преподавател по църковни изкуства в Православния факултет на Великотърновския университет и ПРОЖЕКЦИЯ на едноименния й документален филм.

Модератор: гл. ас. д-р Тодор Енчев, преподавател по църковни изкуства в Православния богословски факултет на ВТУ.

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Кога: 10 октомври (четвъртък), 18.30 ч.
Къде: Галерия „Алма Матер“ (Ректорат на Софийския университет, фоайе на Северно крило)

Експозицията ще продължи до 27 октомври.

Събитието е част от Седмицата на православната култура в София. Инициативата се провежда с благословението на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, с духовната подкрепа на Софийската света митрополия.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...