Иска ли папата „редакция“ на молитвата „Отче наш“?



В изданието ни на 10.02.2018 г. ще видите:

  • Къде са душите на нашите покойници ? – един разговор по вечните теми в деня на първата за годината Задушница.
  • Кой и защо иска да се промени текст от молитвата „Отче наш?“ – какви са мотивите на Западната църква за промяната на шестото прошение от Господнята молитва – „…и не въведи нас в изкушение…“. Има ли аргументи срещу тази промяна Православната църква? За официалната позиция на Ватикана ще чуете информация от Светла Чалъкова от Българската секция на Радио Ватикана. Събеседник на Горан Благоев ще бъде свещеник д-р Пламен Гечев. От него ще научите защо папа Франциск смята, че в сегашния си вариант шестото прошение се нуждае от промяна, заради двусмислие; кой ни въвежда в изкушение – Бог или Дяволът и дали тази малка редакция на Евангелския текст е допустима от гледна точка на вековното християнско схващане, че нито една дума от Свещеното Писание не може да бъде променена, защото това е Словото на Бога?
  • Пропусна ли нещо Светият Синод в позицията си по отношение на Истанбулската конвенция? След като религиозните общности единодушно отрекоха Конвенцията за защита на жените от насилие и дискриминация, заради някои двусмислени пасажи, богословът Пламен Иванов поставя въпроса за отговорността на Църквата за „онези загубени души“, поради които документът предизвика толкова разгорещени спорове. Кой и как трябва да протегне спасителна ръка на „заблудените“, за да ги спаси и какво казват Евангелските текстове по този въпрос.
  • „Не бях, бидох и съм вовеки!“ – памет за свети Кирил Славянобългарски в навечерието на 14 февруари, деня на неговото успение.

Вашите въпроси и мнения по темите очакваме предварително на страницата ни във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg. По време на излъчването ни, директно в ефир може да позвъните на телефони 02/ 9 444 999 и 02/ 814 2551.Гледайте ни! Очакваме ви и тази събота по БНТ 1, точно в 17 ч.!

Екипът на „Вяра и общество”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...