И тихо се разтвори Любовта – новият филм с проф. Калин Янакиев за любовта и брака


https://youtu.be/0lTeVV02dr4

Премиерата на филма очаквайте на международния фестивал на документалното кино SOFIA BITING DOCS.

Темата за брака е в центъра на „И тихо се разтвори Любовта“, както и търсенето по-дълбоко на причините за безпрецедентния брой провалили се бракове

„Въпросът е наистина драматичен и, за учудване, е подминаван от медийните „хора с глас“, разказва Надя Христова, която е автор на вече известната поредица документални филми с професора по философия от Софийския университет.

Проектът се реализира от десет години изцяло pro bono – на доброволчески начала, от група приятели – микс от телевизионери и кинаджии. Сред участниците в четирите им досега творби  са големи имена като проф. Калин Янакиев, актьорите Йосиф Сърчаджиев, Велизар Бинев, Явор Костов.

От 2012 година до днес филмите от философската поредица имат над 25 хиляди гледания в платформата за видео споделяне YouTube, с което надминават и най-смелите очаквания на създателите си.

Новият, четвърти филм, е реализиран дистанционно, като почти всички участници се снимат сами. Една от причините за това авангардно решение е отдалечеността на екипа и героите във филма. Надя живее от години в Англия, колегите ѝ са в София, а участниците са край Черно море, на Арабския полуостров и около Дунава.

За да популяризират филмите, тази година създателите им са решили да ги рекламират в социалните мрежи. Друг начин нестандартните творби да достигнат до още по-широка аудитория е като добавят се английски субтитри. Темата на „И тихо се разтвори Любовта“ е достатъчно интригуваща, за да привлече не само българската, но и чуждестранна публика.

Лентата изобилства от мисли и живи истории за брака:

„Бракът свършва, когато двама души се излъжат повече от веднъж“, категоричен е Димитър, който е учител по история в София. През смях, той разказва и за това как неговата баба избрала за съпруг дядо му: „Тя видяла, че той, като си отворил куфара, вътре всичко е било подредено. И си казала – такъв мъж в живота не може да сгреши.“

„И баща ми, и чичо ми се ожениха на по 20 години и видях докъде стигнаха браковете им. На баща ми една година, на чичо ми десетина, след което и двамата имаха по още два-три брака,“ разказва друг участник.

Отвън бракът не може да се опише и е непознаваем, е главната теза на проф. Калин Янакиев, който е и главният образ на поредицата. „Бракът е тайнство, той не е чисто и съюз между двама – това е безкрайно елементарно. Съюзи се сключват и поради тази причина много лесно се и разрушават.“

По-нататък професорът, чиято харизма е в центъра на поредицата, обяснява защо според него се разпадат семействата и как трябва да се срещнем един с друг, за да бъде бракът ни съюз на любов.

„Аз съм против инфантилните бракове: една-две връзки имахме, видяхме се в някаква социална позиция и – хоп, оженваме се. И много скоро след това разбираме, че това е било просто една авантюра. Една игра.“ – обяснява Калин Янакиев.

Създателите на филма гарантират 45 вълнуващи минути пред екрана. „И тихо се разтвори Любовта“ очаква софийската си премиера на SOFIA BITING DOCS в Дома на кинoто в София на 18 ноември от 18:30 ч., след което може да бъде гледан в YouTube с останалите три творби от поредицата – „Чудо голямо“ (2012), „17 мига до края на света“ (2013) и миналогодишния „Пясък в Чекмедже“ (2019).

СЪБИТИЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...