Книгата на румънския старец Клеопа (Илие) “Разговори за православната вяра“ ще бъде представена в София



Издателство „Омофор“ отправя покана към читателите от столицата за премиерата на книгата на стареца Клеопа “Разговори за православната вяра“.

Архим. Клеопа (Илие) е един от най-обичаните духовници на Румъния, познат и в целия православен свят. Няколко пъти е арестуван от тайните служби на тоталитарния режим, но комунистическите гонения не успяват да прекършат апостолския му дух и благодарение на духовното му ръководство десетки манастири в Румъния се възраждат за нов живот. Сред неговите духовни чада са някои от най-именитите богослови и духовници на Румъния. В продължение на десетилетия хиляди хора идват в румънския манастир „Сихастрия“ при стареца, за да потърсят от него духовен съвет и упование за вярата си, а след кончината му през зимата на 1998 г. скромната му килия и гробът му се превръщат в благодатно място за поклонение.

В предговора към „Разговори за православната вяра“ старецът Клеопа пише: „Винаги съм смятал, че дискусиите са най-полезните, ако те се водят честно и с единственото желание да се достигне до истината. И не съм се лъгал. Имах щастието да видя плодовете от подобни разговори в душите на тези, които идваха с разкъсвана от съмнения вяра, а си тръгваха с вяра, избистрена като планински извор”.

На представянето ще бъде излъчено и кратко видео, посветено на необикновената личност на стареца Клеопа.

 

Книгата ще представят:

Доц. д-р Йон Кроитору
преподавател по патрология в Богословския факултет на университета „Валахия“ в Търговище, Румъния

 

 

 

Доц. д-р Андриан Александров
преподавател по омилетика и християнска педагогика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

 

 

 

 

 

Кога: 22 януари (вторник) от 18.30 ч.
Къде: Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ (северно крило на Ректората)

 

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...