Ловчанският митрополит Гавриил посети гр. Биелск Подляски в Полша за празника на Биелската чудотворна икона на Пресвета Богородица



По покана на Негово Блаженство Сава, митрополит на Варшава и на цяла Полша, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, ст. ик. Кънчо Кабадийски и църковният хор „Благовещение“ на храм „Св. Троица“ – гр. Ловеч посетиха град Биелск Подляски за празника на Биелската чудотворна икона на Пресвета Богородица.

Бдението на 10 юни беше отслужено от архиепископ Григорий, викарен епископ на митрополит Сава, Ловчанския митрополит Гавриил и духовенство от града.

На 11 юни беше отслужена св. Литургия, която възглави Негово Блаженство митрополит Сава в съслужение с митрополит Гавриил и архиереи на Полската православна църква.

Слово произнесе митрополит Сава. Митрополит Гавриил благодари на Негово Блаженство, на архиереи, свещеници и миряни за братското, сърдечно гостоприемство, оказано на българската делегация.

Вечерта на същия ден в Дома на културата се проведе фестивалният концерт. В програмата се включиха 7 хорови формации, сред които беше и хорът от България „Благовещение“. Църковен хор „Благовещение“ с диригент г-жа Доротея Динкова се представи блестящо пред препълнената зала. Хорът впечатли взискателната полска публика с разнообразния си репертоар и безупречна визия.

Биелската чудотворна икона на Пресвета Богородица се намира в църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ в Биелск Подляски и е може би втората най-стара икона в областта – смята се, че датира от ХV–ХVI в. Тя е особено почитана от жителите на града и околностите, и е известна е с множество чудодейни изцеления. Иконата е подарена на Биелск преди 500 години от принцеса Елена, съпругата на крал Александър Ягелон. Първоначално се е намирала в църквата на градския замък, като през 1562 г. е преместена в църквата „Рождество на Пресвета Богородица“.

Иконата е от типа Одигитрия, рисувана е в грузинско-йерусалимски стил.  Нейният празник, отбелязван всяка година във втората неделя на юни, е установен през 2007 г. От 2016 г. с Биелската икона в града се провеждат и литийни шествия.

 

Източник: Ловчанска света митрополия; wspolczesna.pl

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...