Министър Стефан Данаилов е на посещение в Косово



Източник: Министерство на културата

Министърът на културата проф. Стефан Данаилов и зам.-министърът на външните работи са на посещение в Косово от 16 до 17 май 2006 г. по покана на УНМИК и министъра на културата в Косовските временни институции за самоуправление Астрит Харачия.

Българските представители ще разговарят с министъра на културата Астрит Харачия и ще представят българските предложения за опазването, възстановяването и поддържането на културното наследство в Косово. Предложенията са свързани и със започващите на 23 май 2006 г. във Виена разговори между Белград и Прищина на тази тема. На предстояща в близко бъдеще среща на министър Данаилов със сръбския му колега Драган Коядинович сръбската страна също ще бъде запозната с българските виждания.

Министър Данаилов и заместник – министър Кючуков ще посетят и манастира Дечани, където ще разговарят с игумена отец Теодосий, както и културни обекти, принадлежащи на различни вероизповедания, в Джаковица.

Посещението на министър Данаилов и заместник-министър Кючуков е продължение на състоялата се тристранна среща през м. декември 2005 г. в Арбанаси между министрите на културата на Република Сърбия Драган Коядинович, на Косово Астрит Харачия и Република България – проф. Стефан Данаилов, по въпросите на опазването на културното наследство в Косово.

„Основната идея на предстоящите срещи и разговори, които ще проведем в Косово, е да обсъдим възможностите за сътрудничество и с какво България може да помогнем за възстановяване и консервация на исторически паметници и обекти” – заяви министър Данаилов.

"България има активна позиция по въпроса за културното и религиозното наследство в Косово още от самото начало на преговорите за бъдещия статут", заяви за агенция Фокус заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков. Той отбеляза, че не е случайно днешното посещение на министъра на културата Стефан Данаилов в Косово.

Само след няколко дни предстои да започне първият кръг от преговорите по темата за опазване на културното и религиозното наследство в Косово. Преговорите се водят във Виена със съдействието на специалния пратеник на ООН Марти Ахтисаари.

“България определено е фактор, проактивен за региона по отношение на този въпрос. За нас ключовата дума за статута на Косово е гаранции – гаранции за сигурността, гаранции за стабилността на региона, гаранции за спазване на стандартите – гражданско общество, права на човека и на малцинствата”, изтъкна българският заместник-министър на външните работи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...