Митрополит Киприан бе тържествено посрещнат в Старозагорската епархия



mitropolit-kiprian5 На 17 декември Старозагорският митрополит Киприан бе тържествено посрещнат на границата на поверената му епархия, при село Осетеново, Казанлъшко. Той бе придружен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който бе временно управляващ епархията, и от Знеполския епископ Арсений.

Архим. Богослов, протосингел на Старозагорската света митрополия,  връчи архиерейския жезъл на новоизбрания митрополит и отправи приветствено слово.

В Казанлък митрополит Киприан бе посрещнат при катедралния храм „Успение Богородично“ от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, духовенство и миряни. От името на Казанлъшката духовна околия новият митрополит бе приветстван в храма от отец Петко Мотев. От своя страна, архиереят се обърна към събралото се множество с думите:“Пристигам, за да изпълня Божията воля и да бъда ваш слуга, съработник в Божията нива.“

След Казанлък, митрополит Киприан се отправи към митрополитския център Стара Загора, където бе посрещнат от миряни и духовници, и от от кмета  Живко Тодоров, на площада пред катедралния храм „Св. Димитър“.

При своята интронизация митрополит Киприан произнесе благодарствено слово към духовенството и миряните на Старозагорската епархия, в което каза:

„И тъй, идвам при вас, мои обични братя и сестри, като малък Христов апостол, за да бъда Ваш слуга, наставник и попечител. По примера на светите апостоли, чиито приемници сме днес архиереите, моето първо приветствие и молитвено благопожелание към вас е да имате благодат и мир от Бога нашего Господа Иисуса Христа (Рим. 1:7; Тит 1:4). Като израз на обич и благодарност това благовестие ще е първенствуващо за мен като ваш архиерей и съработник в обществения живот на нашата епархия.

Избирането ми за Старозагорски митрополит всякога ще ми напомня евангелското слово: „Комуто е много дадено, много и ще се иска“ (Лука 12:48). По силата на това правило и вие оправдано ще искате от мен много неща: да бъда като Христовите апостоли – истински учител и любвеобилен наставник, постоянен и усърден молитствувател пред Божия престол, ревностен проповедник, притежаващ силата на словото, благата утеха на вярата и евангелското благочестие; да бъда образец за верните в слово, в поведение, в любов, в дух, вяра и чистота (1 Тим. 4:12), неуморен бранител на истината и правдата, добросъвестен гражданин, патриот и миротворец (срв. 1 Петр. 2:13-17; Рим. 13:8; 1 Тим. 3:1). Уверявам ви, че ще остана верен на този дълг и ще направя всичко, което зависи от мен, за да оправдая очакванията ви в тази насока.

Разчитам, обични, и на вашата ценна помощ, трудолюбие и постоянство, единомислие и блага воля.

Заемайки тая стародавна историческа катедра, на която са стояли толкова достойни архипастири, пред светлата памет на които с подобаващо благоговение и признателност се прекланяме, аз с непоколебима вяра и твърдо упование в Бога, с подкрепата на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП, свещения клир и администрация на митрополията, православното изпълнение от Старозагорския диоцез, заявявам, че „не ще дам сън на очите си и дрямка на клепките си” (Пс. 131:4), за да изпълня своето свещено посланичество, а именно да запазим чиста православната ни вяра, да запазим чиста българската земя, да запазим милата ни родина от всякакви зли обстоятелства, нашествия на чуждоземци, междуособни войни, бедствия и всичко, което смущава нашата душевност и устременост по Всеподателя Бога, за да опазим огромното ни наследство, завещано от нашите прадеди, да запазим целостта на обичната ни родина, в която винаги да се разгаря огънят на братообичността и нека Бог благослови тези наши трудове…“

Днес  от 9.30 ч. в старозагорския катедрален храм „Св. Димитър“ ще бъде отслужена света Литургия, а след това новоизбраният митрополит ще бъде тържествено въдворен.

mitropolit-kiprian4

Архим. Богослов връчва архипастирския жезъл на митрополит Киприан

mitropolit-kiprian3

Кметът на Казанлък Галина Стоянова приветства новоизбрания митрополит

mitropolit-kiprian9

Митрополит Киприан отправя благодарствено слово към миряните и духовенството на Старозагорската епархия

mitropolit-kiprian8

 

Снимки: Десислава Панайотова, www.bg-patriarshia.bg; Пресцентър на община Казанлък

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...