Монаси от българския диоцез в САЩ проведоха беседа с учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“



На 8 март, с благословението на ректора, Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий, йеромонасите Йосиф и Натанаил от манастира „Св. Йоан Кръстител“, Уоруик, щата Масачузетс в САЩ, проведоха беседа с учениците от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Отците са американци и се подвизават в манастир, който се намира в диоцеза на Митрополията на САЩ, Канада и Австралия на БПЦ. Те са в България по покана на Видинския митрополит Даниил, който е техен духовен старец.

Пред учениците от семинарията те разказаха за живота си в Америка, както и за това как се създава православна света обител в трудните условия, в които се намират. Споделиха личния си духовен опит и описаха нелекия път, по който са стигнали до православната вяра.

По време на беседата отците изпяха тропарите на св. Йоан Кръстител и Богоявление на английски език, а учениците изпяха тропара на св. Йоан Рилски на църковнославянски.

Семинаристите проявиха голям интерес при срещата с американските монаси и зададоха много въпроси, свързани с духовния живот в Америка и Православната църква там, с християнските деноминации, протестанството и секуларизма, за това как човек открива истинската православна вяра, както и много други теми, които вълнуваха младите хора.

За учениците беше истински духовен празник и ободрение да видят монаси, които се подвизават по всички правила на православното монашество на другия край на света.  Те получиха благословение и се снимаха заедно. 

Източник: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Снимки: Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...