Изявление на Русенския митрополит Наум относно касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит



Относно публикуваните последователно становища на Високопреосвещените ни събратя Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Видински Даниил, Варненски и Великопреславски Йоан, Врачански Григорий и Пловдивски Николай, засягащи касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит и приемането на Синодалната наредба за избирането на епархийски митрополити занапред, считаме за необходимо да поясним следното:

1. Подкрепихме касирането на епархийския избор в Сливен, състоял се на 18 февруари 2024 г., на основание докладваното от управляващия епархията митрополит Йоан в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г.

2. Поясняваме, че не бяхме сред архиереите – вносители на проекта на Наредбата за избирането на епархийски митрополити, представена в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г., за която узнахме в самото заседание. 

3. При проведените разисквания относно този проект, изразихме мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура.

4. Гласувахме „ЗА” приемането на Наредбата, принципно подкрепяйки Св. Синод в неговото мнозинство, в името на църковното единство.

5. Считаме, че по-скорошното свикване на Църковен събор ще допринесе за урегулирането на всякакви подобни казуси, касаещи вече приети Синодални наредби или проекти на подобни предложения, както и за неотложното решаване на други важни въпроси.

6. Що се касае до създаденото положение от 24 февруари т. г., ще се съобразим с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Слава Богу за всичко!

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...