Монитор: Патриархът благослови връщането ни в Световния съвет на църквите



Източник: в-к Монитор

Българската православна църква отново влиза в състава на Световния съвет на църквите (ССЦ), научи "Монитор".

Предложението на световната религиозна организация към БПЦ било направено на асамблеята на ССЦ, състояла се в Порто Алегре, Бразилия, от 14 до 23 февруари. Поканата приели двамата ни наблюдатели на форума – владиците Кирил и Дометиан.

След завръщането си Варненският и Видинският митрополити подготвили доклад, в който се предлага Светият синод да приеме поканата и да възстанови членството си в ССЦ. Докладът е бил представен и на Негово Светейшество патриарх Максим и той е дал благословията си. Решението зависи от Синода.

"На асамблеята в Порто Алегре аз присъствах и знам със сигурност, че ни поканиха да възстановим членството си в организацията, но не зная какво ще е решението на Светия синод – дано приемат поканата", заяви пред "Монитор" проф. Тодор Събев, бивш наш представител в ССЦ, по телефона от дома си в Женева.

"В доклада сме написали каквото трябва за форума на Световния съвет на църквите, но това сега не е на дневен ред, в чужбина съм и не мога да говоря", заяви Варненският митрополит Кирил.

"Не зная за такава покана, никой нищо не ми е казал, нямам и покана за заседание на Синода", заяви Неврокопският митрополит Натанаил.

"Владиците винаги си мълчат за каквото и да е. Всичко е ясно – те пазят тайна, а хората вън от църквата знаят всичко. Така ще стане и сега – отново ще влезем в ССЦ, а те после ще го кажат", заяви запознат със случая богослов.

С решение на Светия синод от 9 април 1998 г. участието ни в Световния съвет на църквите е прекратено. Зад това решение стояли главно старостилците в БПЦ, подкрепени от няколко митрополити, според които всяка форма на сътрудничество между религиите е недопустима.

ССЦ е създадена през 1948 година, за да се поддържа конструктивен диалог между различните християнски църкви. В нея членуват само православни и протестантски църкви, католиците са включени в организацията  като наблюдатели. Руската и Гръцката православни църкви са членове на съвета.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...