Мощи на петима средновековни български владетели ще бъдат препогребани във Велико Търново



Източник: Фокус

Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров съобщи днес, че предстои препогребване на мощите на петима български държавници от средновековното ни минало в храма "Свети 40 мъченици" във Велико Търново. При препогребването на цар Калоян в храма “Св. 40 мъченици” – филиал на Националния исторически музей във Велико Търново през април т.г., много хора изказаха пожелания храмът да се превърне в мавзолей на българските средновековни държавници.

В изпълнение на това пожелание директорът на НИМ Божидар Димитров командирова в Украйна експедиция, ръководена от доц. Пламен Павлов от Университета във Велико Търново, където руски археолози отдавна бяха открили погребенията на българските владетели кан Кубрат /632-660 г./, кан Аспарух /660-701 г./ и цар Ивайло /1277-1280 г-/. Тримата български владетели са били погребани съответно край Полтава, Малая Перешчепина и Исакча.

Друга експедиция донесе от Македония пръст и пепел от изтлелите кости на българския владетел Михаил Шишман /1323-1330 г./, загинал в битка край Кюстендил и погребан в църквата “Св.Георги” в село Старо Нагоричане, Кумановско. Пепел и пръст са взети и от гроба на цар Георги Тертер /1280-1292 г./, чийто гроб бе открит преди известно време край средновековния град Червен, Русенско.

Мощите на петимата владетели са положени в мраморни ковчежета, които ще бъдат положени в големи мраморни саркофази в църквата. Кметът на Велико Търново Румен Рашев ще финансира устройството на саркофазите и надписите върху тях. Денят, в който мощите на петте български държавници ще бъдат препогребани с полагащите им се държавни и религиозни церемонии, ще бъде уточнен допълнително.

С този акт ще бъде оказана почит на всички висши средновековни български държавници, чиито гробове са известни на историческата наука с изключение на мощите на цар Самуил, намиращи се в Гърция и чието препогребване е обект на продължаващи преговори с гръцката страна. Националният исторически музей се надява, че християнска Гърция не би оставила костите на един християнин като цар Самуил без християнско погребение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...