На многая и благая лета! – пожела патриарх Максим




Източник: Нетинфо

В приветствие към българския народ, отправено чрез БНТ, патриарх Максим посочи, че Българската православна църква до днес винаги е била близо до своя народ, като е проповядвала неговата цялост, духовно и национално единство. Настъпващата година е важна за нас, тъй като това е годината, в която се изпълняват очакванията на българския народ за по-добро бъдеще чрез присъединяването ни към ЕС.

 

Вярваме, че с Божия помощ тези справедливи очаквания наистина ще се сбъднат, а разширяването на ЕС ще допринесе за мира и сигурността не само в региона, но и по целия свят, посочи патриархът. Той призова хората да се уповават на Господ и да не забравят библейската истина, че "ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите". Със слово и дело да свидетелстваме за христовата истина, божествената премъдрост и сила на светата ни православна вяра и с нейната помощ да съхраним своята национална идентичност и култура, с принос в европейската духовна съкровищница, каза дядо Максим. Стародавна традиция е всяко новолетие да бъде посрещано с достолепни тържества, които са израз на радостта, че сме свидетели на настъпването на още една нова година, отбеляза патриархът. Но църквата, която подрежда своя живот според евангелските принципи, призовава не към шума и суетата на този свят, а към преглед и оценка на извършените дела, към ново начало на добронамерените усилия, в полза на онези, които в една или друга степен са лишени от свобода, здраве, материално осигуряване и семейна топлина, каза главата на Българската православна църква.

Патриарх Максим призова преди всичко хората да опазят вярата, нейната чистота, с нея да живеят и чрез нея да се спасяват.

Благодатта на Господ да бъде с всички – в пределите на родината и извън нея! На многая и благая лета! – пожела дядо Максим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...