Нова икона на Света Богородица „Златна ябълка“ е изложена за поклонение в столичния храм „Рождество Христово“



От тази година на Рождество Христово в столичния храм, посветен на големия Господски празник, е изложена за поклонение нова икона на Света Богородица „Златна ябълка“. Иконата е дарение за храма от благочестиви жени, измолили от Светата Дева дара на съпружеството и майчинството, съобщават от Софийска света митрополия.

В следобеда на неделята преди Рождество Христово енорийският духовник протойерей Симеон Змейков донася иконата от Бачково. Местните зографи – Петър и Георги Махневи, са изписали точно копие в размер 41х61 см на чудотворната икона от храма „Света Богородица Успение – Златна ябълка“ в асеновградския квартал „Горни Воден“.

Всеки вторник от 10:30 ч. в храма „Рождество Христово“ се чете акатист на Света Богородица „Златна ябълка“.

В храма отскоро има и друга новоизписана икона – тази на Св. Харалампий, в която има поставени мощи на светеца.

Построяването на храма „Рождество Христово“ става възможно с дарения от цялата общност. Теренът е дарен от Министерството на отбраната с пълното съдействие на администрацията и обществеността. Първата копка е направена на 5 март 2013 г. Строителството е завършено през 2015 г. и храмът е осветен на 18 октомври 2015 г. от Негово Светейшество патриарх Неофит, се съобщава в информация, публикувана в неговия сайт.

Една година след освещаването на храма – на 18 октомври 2016 г., благодарение на усилията на иконом Димитър Генчев, е открит и Енорийски център, включващ първоначално курс по катехизис за възрастни, с преподавател д-р Златина Каравълчева, и неделно училище за деца и младежи, с ръководител Велина Тонева. По-късно дейностите се разширяват и към днешна дата това е една от най-активните прицърковни организации.

В приземния етаж се намира параклис, посветен на св. Злата Мъгленска. Той е осветен на 14 юли 2018 г. от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В залата и учебните стаи се осъществява мащабна културно-просветна, социална и благотворителна дейност.

Енорията, състояща се от над 120 000 души, се обгрижва духовно от още четирима свещеници – Лъчезар Вълков, Симеон Змейков, Петър Кудузки и Сергий Измоденов. Всекидневно се отслужва света литургия. Храмът се оглася от хор „Агия“, чийто ръководител е Никола Антонов.

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...