Втори том на „Духовни беседи“ от свети Софроний Атонски – образът на човека, почувствал Бога



Дългоочакваният втори том на „Духовни беседи“ от свети Софроний Атонски („Омофор“ 2023) вече е достъпен за читателите. Изданието се осъществява съвместно с Варненска и Великопреславска света митрополия и е ценен Рождественски подарък за всеки вярващ.

Един истински свидетел на Божията любов, на вярата и на надеждата – така описват свети Софроний, чиито беседи, събрани в настоящето издание, са отново навременни и актуални като спасителен път в мрака на безверието и безчовечността.

Бащински подкрепящ, с благост и мъдрост, атонският светец утешава скърбите, повежда душите, укрепва подвига със своята неподражаема любов към всеки отделен човек:

На никого по никакъв начин не позволявайте да изтръгне от духовното ви съзнание Христовата любов, която не познава завистта, а се радва за спасението на всеки човек. Всичко това се свежда до следното: и сутрин, и вечер, и в храма, и извън храма трябва да се молите да спазвате Божията заповед за любов към ближния. За това се моля на Бога. Чрез любовта към ближния ще познаем и любовта на Самия Бог“.

През всички онези теми, които разглежда в своите беседи – монашеството, послушанието, опитното богопознание, греха и покаянието, личността и нейния подвиг – свети Софроний неуморно разкрива безмерните обятия на Божията любов:

И все пак постепенно ние проникваме в тайната на Божията любов към нас. Чрез откровението на Христос започваме някак да усещаме, че Бог е смирение. С това се обяснява, че Неговата любов не е горда, а смирена. Този характер на божественото смирение на Христос виждаме в думите Му, когато поставил малкото момченце пред Себе Си и казал: „Ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно”, или когато казва, че най-малкият ще бъде велик в Царството Божие. Виждате ли как е преобърната пирамидата в устройството на човешкото общество? Най-вече смирените ще наследят Царството“.

Разбирането на Божията любов е стъпка към основната цел на всеки християнин – да не допусне да изстине сърцето му, да не оставя Бога на второ място, така както е сторил Адам.

Монах, отшелник, свещеник, изповедник, духовен отец, основател на манастир, иконописец, създател на литургични текстове, писател, автор на множество писма, мисионер – отец Софроний е роден в Русия, приел монашество на Света гора Атон и в продължение на осем години е под духовното ръководство на свети Силуан Атонски, а по-късно основава манастира „Св. Йоан Кръстител“ в Есекс, Великобритания. Пълностойният живот на свети Софроний, неговият богат духовен опит, мъдрост и смиреност го превръщат в един от най-известните и четени писатели-аскети. С целия си живот и служение, той показва как трябва да отворим сърцата си за Божията любов и да бъдем наистина християни. И не само с думите и делата си, но и най-вече с помислите си, за които също трябва да носим отговорност:

Когато нашето слово попадне в руслото на словото на Самия Христос, за него също може да се каже, че всичко видимо – слънцето, луната и земята – ще премине, ала думите ни няма да преминат. Защо? – Защото те са плод на живеещия в нас Христос. Нашият живот е съвсем прост, смирен, скромен, но това смирение не бива да отнема от нас мисълта и разбирането за Божието слово. Когато осъзнаем отговорността си пред цялото човечество за всяка своя мисъл, тогава сме на верния път“.

Особено благотворни са размислите на свети Софроний Атонски за Богоподобната свобода на човека. По думите му, не бива никога да забравяме, че сме събрани тук, за да живеем вечно с Бога, да изградим живота си в Иисус Христос и да станем чрез Него деца на Небесния Отец. Единствено през този поглед върху живота си, ще успяваме да разпознаем и оценим всяка възможност за духовен напредък по пътя ни към спасението. Така както свети Софроний сам свидетелства за себе си:

Когато отидох на Атон и се оказах в условията на светогорски манастир, то там игуменът и другите старци се грижеха за живота на манастира като цяло и на всеки член. Тогава почувствах свободата да се отдам чрез мисълта изцяло на Бога. Тази свобода за мене беше велик дар! Малкото кътче в килията ми стигаше, за да обгръщам в молитвата си целия свят. Сега много хора, отивайки при духовника, се оплакват от самота. А всъщност, когато наистина живеем чрез Божествеността на Христос, тогава не познаваме самотата. Говоря ви от опит, защото седем години прекарах в пустинята и никога не ме докосна усещането, че нещо не ми стига, т.е. някаква компания. В духа ми имаше пълнота на общението с Бога и с човека“.

Мъдростта и проницателността на „Духовните беседи“ на свети Софроний са плод не само на неговия богат живот и духовен опит, не само на неговия интелект, ерудиция и прозорливост, но те са плод на мисленото на „човек, почувствал Бога“, както самият той се изразява:

Неотдавна ми се случи да разговарям с някои гости, като събеседниците бяха скъпи нам хора. Разсъждавахме за това, че в съвременния свят се появяват книги, написани от хора, които имат само земно образование, а всъщност никога не са почувствали Бога. Ние говорим за Духа, а за тях този Дух е мит. Ако бяха почувствали Бога, щяха да имат друго мислене“.

Изданието завършва с една молитва, която ни е особено нужна днес в дните на размирици, противопоставяния, омраза и разрушения – Молитвата за единство.

Можете да намерите „Духовни беседи 2 том“:

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...