Нова книга за училищното обучение по религия



kniga religiozno obrazovanieПрез март в Православния център „Проф. Т. Коев“ във Велико Търново беше представена книгата „Обучението по религия – диалог и инклузия“ на гл.ас. д-р Магдалена Легкоступ. Д-р Легкоступ предлага обемно и представително теоретико-приложно проучване на значими образователни политики, практики и проблеми на училищното обучение по религия в мултикултурния контекст на съвременното общество.

В изследването се обосновава значението на педагогическото взаимодействие в обучението по религия в интерактивния контекст на диалог и инклузия. Подчертава се необходимостта от придобиване на ясна визия относно собствената религиозна или друга идентичност, както и от разбирането на другите, разширяването на хоризонта и развитието на личния потенциал в един разнообразен и бързо променящ се свят. В монографията са конструирани теоретично обосновани и практически апробирани приложни модели, които стимулират диалогичния подход в обученито по религия. Формулирано е съдържанието на необходимата педагогическа компетентност на съвременния учител по религия за осъществяване на диалог в религиозното училищно образование.

Книгата е структурирана в седем глави, в които читателят може да се запознае с мултикултурния контекст на европейското религиозно образование. Д-р Легкоступ дава и ясни посоки за осъществяването на междурелигиозния диалог в обучението, като първо условие за това е веротърпимостта. Авторката обръща внимание и на педагогическата подготовка на учителите по религия и предизвикателствата пред съвременното религиозно образование.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...