Римокатолическите християни празнуват Възкресение Христово



1101-2Над 1 милиард християни римокатолици по света, сред тях и няколко десетки хиляди българи, както и западните протестанти, днес се поздравяват с радостната вест за Христовото Възкресение.

След тържествената Великденска меса, множеството вярващи, събрало се на площад Свети Петър във Ватикана, посрещна и първото пасхално слово на папа Франциск I. „Голяма радост е за мен да ви предам тази вест: Христос възкръсна! Бих искал тя да стигне до всеки дом, до всяко семейство, особено там, където има повече страдание – в болниците, затворите… Любовта победи, милосърдието победи!… Христос умря и възкръсна един път завинаги и за всички, но силата на Възкресението, на това преминаване от робството на злото към свободата на доброто, трябва да се осъществява във всяко време, в конкретните пространства на нашето съществуване в ежедневния ни живот… Ето следователно поканата, която отправям до всички: да приемем благодатта от Възкресението на Христос! Да се оставим да бъдем обновени от Божието милосърдие, да се оставим да бъдем обичани от Иисус, да оставим силата на Неговата любов да промени и нашия живот“*, призова главата на римокатолическата църква.

Основен акцент в папското слово бе посланието за мир: „Да, Христос е нашият мир и чрез Него да изпросим мир за целия свят. Мир за Близкия Изток, особено за израелците и палестинците, които се затрудняват да намерят пътя на съгласието и да подновят с кураж и благоразположение преговорите, за да сложат край на конфликта, който продължава вече твърде дълго. Мир в Ирак, така че да спре окончателно всяко насилие и най-вече за обичната Сирия, за ранения й от конфликта народ и за многобройните бежанци, които очакват помощ и утеха… Мир в Африка, все още сцена на кръвопролития. В Мали да се възстанови единството и стабилността и в Нигерия, където за съжаление не спират атентатите, сериозно заплашващи живота на много невинни, и където немалко възрастни и деца са държани в плен от терористични групи. Мир за източната част на Демократична Република Конго и за Централно-африканската Република, където са много принудените да напуснат домовете си и живеят в страх. Мир в Азия, най-вече на Корейския полуостров, да се преодолеят противоречията и да узрее отново духът на помирението. Мир за целия свят, все още така разкъсван от лакомията на търсещите лесна печалба, наранен от егоизма, застрашаващ човешкия живот и семейството, егоизмът, който поддържа трафика на хора, най-голямото робство на този двадесет и първи век. Мир за целия свят, изнурен от насилието, свързано с наркотрафика и от лошото използване на природата!...“.

След празничното си слово, папата даде благослова „Urbi et orbi“ („Към града и към света“). Различното в церемонията на Великденското послание от ватиканския площад Свети Петър тази година бе, че новият папа не отправи пасхален поздрав на различни езици, както неговите предшественици Йоан Павел ІІ и Бенедикт ХVІ.

Също така, за първа година римокатолическите християни в Кипър, Йордания, Палестина и Израел (с изключение на Витлеем и Йерусалим) ще посрещнат Христовото Възкресение по Юлианския календар на 5 май, заедно с православните. Решението бе взето от римокатолическите епископи в Светите земи през есента на 2012 г., а целта му е да даде възможност на близки от различни християнски деноминации в Светите земи да преживеят заедно пасхалната радост и да засвидетелстват духа на единение между християните пред техните съседи нехристияни. 

1101-3

1101-4
1101-1

1101

* Из „ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ НА ПАПА ФРАНЦИСК ПРЕДИ БЛАГОСЛОВА УРБИ ЕТ ОРБИ“, www.catholic-bg.org.
Снимки: AP

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...