Нов православен храм ще бъде осветен в Каспичан



След около 20 години строителство новият православния храм „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици” в Каспичан ще бъде осветен на 30 юли от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещеници от епархията. Това съобщиха на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Шумен членове на църковното настоятелство на храма и неговият председател отец Андрей Стефанов.

„След утринното неделно възкресено богослужение и първата света Божествена литургия в новопостроения и новоосветен православен храм митрополит Йоан ще се обърне към вярващия народ и ще поздрави всички дарители. Когато имаме пълен чин на освещаване винаги се вграждат свети мощи. В случая те ще бъдат на свети мъченик Трифон“, отбеляза отец Андрей.

Парцелът за църквата е осигурен през 2002 г., първата копка на храма е направена през 2004 г., а основните строителни дейности, поради липса на средства, започват през 2012 г., уточниха членовете на църковното настоятелство на храма Веско Великов и Ралица Тодорова.

Новопостроената църква е с площ 500 кв.м. и е проектирана като „умален макет“ на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Иконостасът ѝ е сред най-големите в страната, посочи Великов.

„Получената държавна субсидия за църквата, в лицето на Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет, е около 156 000 лева. Храмът е изграден предимно от дарения от физически и юридически лица, които осигуриха около 600 000 лева. Повече от пет листа са имената на всички дарители, които ще бъдат вписани в специална книга. Тепърва предстои да осигурим средства за изписването на църковния храм, за което ще са нужни още пари“, отбеляза Тодорова.

По думите ѝ желанието на църковното настоятелство на храма е не да се хвали колко много работа е свършило, а да популяризира освещаването на църквата.

„Преценихме, че е по-добре първо да бъде осветена, за да може да бъде посещавана. Тази продължителност на строителство в годините дава нетърпение от страна на всички наши съграждани и желанието им за освещаването на храма е огромно, има запитвания за организирането на кръщения и сватби в новия храм“, каза още Тодорова.

„В Каспичан досега всички църковни служби се извършваха в „Св. Пантелеймон“. Всъщност това е стара, пристроена къща, направена около  50-те години на минали век и пригодена за църква. Точно това беше една от причините да се започне строителството на новия храм. Когато беше дадено името ѝ от покойния митрополит Кирил (Варненски и Великопреславски митрополит – б.а.) то също беше „Св. Пантелеймон“, подобно на старата църква. Не е  прието в едно населено място да има две църкви с едно и също име, но идеята беше новата да замести старата. Тъй като на същата дата, 27 юли, когато се чества паметта на св. Пантелеймон, се чества и паметта на Светите седмочисленици – светите братя Кирил и Методий и техните ученици Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, бе решено новопостроеният храм да се казва  „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици”, отбеляза отец Андрей.

Източник: БТА

Снимки: Църковно настоятелство на храм „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици” Каспичан

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...