Призив на Сръбския патриарх Порфирий към лидерите на Европа



Негово Светейшество сръбският патриарх  Порфирий се обърна днес към всички ръководители на поместните православни църкви, а също към папа Франциск, към Кентърбърийския епископ Джъстин Уелби, към председателя на Комисията на епископските конференции на Европейския съюз (Comece) Монсеньор Мариано Крочата,  към Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, към Върховния комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, към Конференцията на европейските църкви, към правозащитни организации Amnesty International и Freedom House, с призив да използват авторитета, добрата си репутация и влиянието си в света, за да настояват Вишгородския и Чернобилски митрополит Павел, игумен на Киево-Печорската лавра, да бъде освободен, за да продължи евангелската си мисия, която може да донесе добро на страните в конфликта, и особено на народа на Украйна.

В писмото си Главата на сръбската православна църква, наред с другото казва, че във времена на големи, тежки и опасни исторически промени, каквото очевидно е днешното време, задължението на всеки праведен човек, независимо от неговата религия, нация, идеологическа или политическа ориентация,  е да посочи несправедливостите, извършени срещу хората и техните елементарни човешки права. Тези нарушения обикновено са в парадигмата на общото състояние в области на размирици и страдание.

Днес такъв пример със сигурност е Негово Високопреосвещенство Вишгородският и Чернобилски митрополит Павел, който беше изпратен в затвора от украинския съд. Със сигурност за тези хора и институции, които познават ситуацията в света, е ясно, че такова съдебно решение не може да се  основава и не се основава на закон, който е валиден и действа в правови държави. Това решение, от една страна, е резултат от тежката атмосфера в Украйна, която гори в огъня на войната, а от друга –  резултат от намерението на сегашните власти да завладеят Киево-Печорската лавра, едно от най-важните светилища на православния свят.

Вишгородски и Чернобилски митрополит Павел

Сръбският патриарх Порфирий се обръща с болка и огорчение към тези уважавани религиозни водачи и лидери на значими световни институции, за да изрази позицията си, че Вишгородският и Чернобилски митрополит Павел, който винаги е призовавал за мир, прекратяване на конфликта и намиране на решение чрез диалог, не може да бъде съден за политически убеждени, за словесна обида или за обидно мнение. Митрополит Павел е съден и изпратен в затвора, и това е крещящ пример за нарушаване на човешките права, заради това което е; заради неговата лична и религиозна идентичност. Той беше затворен, защото е православен йерарх, верен на своята Украинска православна църква и на вселенското православие. Като такъв, той е непреклонен пазител на манастира, на който е игумен, и съответно е непреодолима пречка Киево-Печорската лавра да бъде окупирана от някаква друга структура, била тя и църковна, за придобиване на привидна легалност и легитимност.

Затова все сръбският патриарх Порфирий отново призовава религиозните и социални лидери на Европа и света да защитят това Вишгородският и Чернобилски митрополит Павел да бъде освободен.

Източник: Фейсбук страница на Сръбския патриарх Порфирий

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...