Открива се обновеният музей на Рилския манастир


Източник:  netinfo.bg

Преди церемонията игуменът епископ Евлогий ще покаже експозицията първо на журналистите

Рилският манастир ще открие обновения си църковно-исторически музей в събота, 23 юни.  Музеят беше основно ремонтиран в продължение на осем месеца, експозицията му е разширена и подобрена.

Сред тях са глаголически лист от 12-и век, турски султански фермани за признаване на собственост и привилегии на манастира, ръкописи и старопечатни книги от 12-и до 19-и век, плащеница – дар от молдовския княз Йоан Богдан Войвода от 1511 г., златотъкани плащеници от 19-и век, подарени от руски манастири и др.
Емблематичният за манастира Рафаилов кръст с дърворезба от началото на 19-и век е показан по нов начин във витрина с постамент от негорима и водоустойчива материя и с бронирани стъкла.
Запазено е и специалното място на Хрисовула (дарствената грамота) на цар Иван Шишман от 1378 г., с който дарява земи и гори на манастира, за да може да се издържа.
Подменени са изцяло електрическата, климатичната и сигнално-охранителната инсталации, както и осветлението, настилките и витрините. Поставени са камери за видео-наблюдение.
Ремонтът е бил извършен изцяло със собствени средства на Рилската Света Обител, които са събрани от продажбата на билети за музея.
Музеят работи всеки ден без почивка от 8:30 до 16:30 часа и през 2006 г. е бил посетен от близо 70 хиляди души.
Рилският манастир е паметник на културата от национално и световно значение, включен е в списъка на 100-те национални туристически обекти и в списъка на паметниците на културата на ЮНЕСКО. Музейната му сбирка има над 100-годишна история.
От манастира съобщиха на netinfo.bg, чe за представителите на медиите е организиран безплатен автобус, който ще тръгне от пл. "Св. Александър Невски" (от страната на Галерията за чуждестранно изкуство) в 12:00 часа на 23 юни. Преди церемонията по откриването игуменът на манастира епископ Евлогий ще покаже музея първо на журналистите.
Желаещите да пътуват трябва да се обадят до края на работния ден в четвъртък на електронна поща futurum@abv.bg или на мобилен телефон 0889717258, Ваня Вълчева.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...