Пловдивският Митрополит ще посети Ивайловград


Източник: Нов Живот

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще огледа столетните църкви в енорията, застрашени от срутване и ще освети християнския кръст, който се издига на хълма край Ивайловград.

Митрополит Николай идва на 17 юни в Ивайловград по покана на кмета Стефан Танев и местните свещеници отец Здравослав и отец Димо. В църквата “Свето Преображение Господне” ще бъде отслужена божествена света литургия. След това литийно шествие ще се изкачи на хълма, където е издигнат кръстът и той ще бъде тържествено осветен.
Дядо Николай ще посети и другата църква в Ивайловград “Свети Илия”. Духовният храм се нуждае от спешен ремонт. Многобройни стари течове, които сега са отстранени, са причина да падне мазилката от тавана и стените. Църквата е паметник на културата с национално значение и спасяването му е неотложно. Висшият духовник ще посети и манастирската църква “Св.св. Константин и Елена” край ивайловградския квартал “Лъджа”.

Християнският кръст над Ивайловград е висок 7.77 м, колкото е бил кръстът, на който бил разпнат Исус Христос. Идеята за поставянето е на кмета на общината Стефан Танев. Символът на християнската вяра бе издигнат на 22 август миналата година и е дарение от строителната фирма “Монолит”. За постамент служи стар военен бункер. Кръстът е метален, със светлоотразителна повърхност. Той ще пази ивайловградчани от злини. Символ е и на борбите и мъките на тази част от България за свобода и църковна независимост. Известно е, че Ивайловград в миналото е бил митрополитски център.
На крепостта “Лютица” първата находка на археолозите бе бронзов кръст в основите на две църкви – едната от 10-ти век, а другата от 14-ти век. Намерен бе и християнски медальон, на който личи двуглав орел с корона – символ на Цариградската патриаршия. Мраморният град Лютица столетия наред е бил център на митрополия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...