Послание за поколенията вградиха в основите на православен храм


Източник: Plovdiv24.com

Послание към бъдещите поколения бе вградено в основите на новия пловдивски храм „Свети Климент Охридски”, съобщи кметът на район „Западен” Маргаритa Вакрилова. То било сложено в бутилка и зазидано при наливането на бетона преди ден. Предстои пловдивският митрополит Николай да избере художниците, които ще изографисат иконите и стенописите.

Според проекта храмът „Св. Климент Охридски” ще отговаря напълно на православните църковни канони, но ще бъде и модерен – в него ще има климатична система за отопление, охлаждане и отвеждане на дима от свещите. Куполът ще се извисява на 11 метра, а камбанарията – на 14 метра.

„За здравето на българския православен народ” е пожеланието, написано в посланието. В него е отбелязано, че това е първият строеж на православен храм в Пловдив от 1942 г. насам. Подготовката за създаването му е започнала през 1992 г. и е продължила по време на мандатите на районните кметове Недялко Генчев и Маргарита Вакрилова с активното съдействие на кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков. Към начинанието се е включил и граждански инициативен комитет с председател протойерей Рашко Василев, а проектът на църквата е изготвен от архитект Румяна Иванова.

Строителството започна на 12 декември 2006 г., след като бизнесменът Георги Гергов заяви, че ще финансира изграждането на храма с близо 500 хил. лева.

Надявам се, че грубият строеж ще приключи през май или юни, а за Коледа жителите на район „Западен” ще имат нова църква, заяви госпожа Вакрилова.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...