Почина пазителят на „История славянобългарска“



Фокус

Библиотекарят на Зографския манастир „Свети Георги Зограф” архимандрит Пахомий е починал около 3,30 часа тази сутрин в Зографската света обител. Архимандрит Пахомий е в манастира от 1966 година.

Роден е като Иван Григоров Вълчев в село Лилково, Община Родопи, Област Пловдив. Постъпва като послушник в Троянския манастир, където е постриган за монах. Дядо Пахомий почина на 85-годишна възраст. Повече от 40 години е служил като монах в Зографския манастир. Българската държава е оценила делото на отец Пахомий, за заслугите си той получи орден "Свети свети Кирил и Методий" през 2005г.

Бог да го прости!

В продължение на дълги години отец Пахомий беше библиотекар на Зографския манастир „Свети Георги Зограф”. Там се съхраняват ценни средновековни ръкописи, гръцки и български, както и книги. В библиотеката на Зографсикя манастир е и оригиналът на „История Славянобългарска” на Паисий Хилендарски, написана в периода 1760 – 1762 г. За библиотекаря на манастира отец Пахомий казват, че познавал всяка една книга, всеки един документ, който днес се намира там.
През годините дядо Пахомий съхрани библиотеката, състояща се от над 20 000 тома. Сред тях има много ценни книги и ръкописи. “Дядо Пахомий много се грижеше за библиотеката – изисква се поддържане на специална температура и влажност, нафталин, грижи за опазване на по-старите ръкописи и т.н.”, разказаха още поклонниците. Най-старият запазен документ е от 997 г. В него българският игумен е изписан като игумен на Света гора. Има и над 500 христовули от българските царе – за различни дарения, със златни печати.

На два пъти дядо Пахомий успява да спаси манастира, за да остане той български. Първият път е, когато от управата на Света гора са искали да подменят печата на манастира – на него пишело, че манастирът е “славянобългарски”. Вторият критичен момент е, когато монасите са били под критичния минимум от 6-има монаси, а според Устава на Света гора тогава монасите не могат да извършват богослужение. Тогава – през 60-те години, игуменът е бил румънец и той е подготвял в Зографския манастир да дойдат румънски монаси. Тогава дядо Пахомий е отказал да подпише протокола за назначаването им. Пак по това време – когато в манастира е имало и румънски и македонски монаси и се е водила борба за надмощие, са били правени опити дядо Пахомий да бъде отровен.
В момента в Зографския манастир има 21 монаси и 12 послушници.
Дядо Пахомий е попадал и в ареста – заради “Славянобългарская история” на Паисий, когато се разбира, че в библиотеката на Зографския манастир е останало копието, а оригиналът е в България, от гръцкия национален исторически музей и полиция го арестуват. Помагат му адвокат Влахос, който дълго време е бил подуправител на Света гора, и шефът на полицията на Атон ген. Маргаритас.
“Смъртта му е спокойна и това показва, че е бил праведен и делото му по опазване на манастира – свята”, казаха поклонниците.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...