Празнично богослужение на деня на св. Николай Софийски



На 17 май Църквата отбелязва 457 години от мъченическата смърт на св. Николай Софийски. По този повод в едноименния храм (намиращ се на ул. „Пиротска” № 76) от 9. 00 часа Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийската св. митрополия, с благословението на Негово Светейшество Максим, митрополит Софийски и Патриарх Български, ще отслужи тържествена св. Литургия. На 16 май 2012 (сряда), от 18. 00 часа ще бъде отслужена Велика вечерня с традиционна лития със светите мощи на св. Николай Софийски до неговият гроб (ул. „Цар Симеон” № 125). На 16 и 17 май по време на богослуженията вярващите християни ще могат да се поклонят на мощите на светеца. Църковното настоятелство кани всички вярващи да вземат молитвено участие в тържествените богослужения.

За съжаление на твърде малко хора е известно името на св. Николай Софийски. Повечето от влизащите в храма вярващи смятат че той е посветен на живелия 12 века по-рано св. Николай Мирликийски.

Св. Николай Софийски е роден в Янина (сега в Гърция). Бил благочестив и с честния си занаят на обущар прекарвал дните си на краткия си живот. След време се преместил в София. Заради неговите качества, красота и начетеност бил забелязан от местните турски големци и на няколко пъти бил принуждаван да приеме тяхната вяра. Веднъж го поканили на обяд, сложили в питието му приспивателно и като заспал го обрязали по мюсюлманския обряд. Когато се събудил, Николай избягал и не излизал от вкъщи цяла година. Турците го поканили да посещава джамията. Той твърдо отказал. Веднага бил арестуван и подложен на тежки изтезания. 

На съдебното заседание съдията обявил, че според османските закони смята праведника за невинен. Въпреки това тълпата го извела извън тогавашна София при местността „Юч бунар” („Три кладенци”), където бил убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му било пренесено на гробището, наречено „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не остане никакъв спомен от него. Въпреки това, по молба на житиеписеца на светеца – Матей Граматик – едно момче събрало частици от неговите мощи и благочестиви християни тайно ги погребали. 

По-късно една част от светите мощи били прибрани в дървен храм, а след това пренесени в новоизградения храм, посветен на св. Николай Софийски – един от най-големите храмове в България – а друга предадена на храм „Св. София”. В края на 70-те години, заради красивата сребърна кутия, мощите били откраднати от храм „Св. Николай Софийски”. Тогава църковното настоятелство на храм „Св. София” подарило на храм „Св. Николай Софийски” пазената там частица от св. мощи. Сега те се съхраняват в храма заедно с частица от мощите на св. Харалампи и се изнасят за поклонение от вярващите на 16 и 17 май и на някои по-големи празници.

Гробното място на св. Николай Софийски (известно сред възрастното население на квартала като „Търницата”), намиращо се на ул. „Цар Симеон” № 125, е едно от малкото известни гробове на български светии.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...