Предаването „За Църквата и държавата“ навърши 10 години


Предаването “За Църквата и Държавата”- „предаването-институция”, според определението на един от архиереите на Българската православна църква, навърши 10 години. То стартира в дните на историческия Всеправославен събор, който се проведе на 30 септември и 1 октомври 1998г. Първоначално беше рубрика към един сутрешен блок, след което прерасна в самостоятелно предаване. Като такова има 400 почти едночасови издания на различни телевизионни канали.

Чрез това предаване, хората бяха осведомени за истинската стойност на състоялия се през 1998г. Всеправославен събор, за проблемите в БПЦ и техните носители и пр. 
“За Църквата и Държавата” беше единственото предаване, което отбеляза по достойнство великата дата – 2000 години от Рождество Христово и почти две години всичките му издания минаваха “под шапката” на тази годишнина. 


Предаването дълго време бе единственото за църковно-религиозна публицистика. В този смисъл то засяга повече актуални проблеми през призмата на вероизповеданията, отколкото преподава религия. Една от целите на автора и водещия Никола Петков е да реставрира уникалния български църковно-държавен и междуцърковен опит и го преведе на езика на 21-то столетие. Ето защо, в това предаване, освен участници от Светата ни Православна Църква и известни общественици, единствено са намирали трибуна и най-видни представители на Главното мюфтийство, Католическата църква и големите протестантски изповедания. Всички те са се произнасяли и надяваме се, ще продължават да се произнасят по актуални проблеми на ежедневието ни с първоизточник съвременната бездуховност. 
Това направи автора и водещия на предаването специалист с възможности да получава информация от възможно най-авторитетни източници. Ползвайки се с доверието на големите наши религиозни и етнически общности, те са му предоставили лично авторски права върху многочасова продукция, която представлява истински духовен капитал. Присъствайки често на места и събития, които имат голяма стойност за БПЦ, той натрупа сериозен личен видео архив. Заслугата е на личната благословия, която предаването и автора и получиха за многогодишната си де
йност в полза на Светата Българска православна църква лично от Негово Светейшество Българския Патриарх Максим и голяма част от архиереите й.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...