Предаване на Милен Цветков за общественото доверие към Църквата




"Онези" от света не се причастяват заради "тези" в църквата. Затова "тези" поемат греха на "онези". Кръвта на "онези" ще се изиска от "тези". Христос никого не упрекна "Защо не ме обичате?!" Светът не знае да обича. Светът знае да мрази. Нашият Учител дойде да ни научи да учим света да обича като отвръщаме на омразата с любов, като благославяме онези, които ни проклинат, като обичаме онези, които ни мразят. Иначе излиза, че Христос дойде на земята не с мисия, а на инспекция, не като сеяч, а като жътвар, не като Учител, а като съдия. Той ще дойде и като Съдия, но съдът ще започне от нас. Не е лесно, но е красиво! Другото е друго християнство.

(Откъс от коментар по темата
за отношението на обществото към Църквата,
публикуван днес в Православие България )

Днес в предаването Часът на Милен Цветков беше разисквана наскоро оповестената статистическа информация, че общественото доверие към църквата е спаднало с 12 процента за последния месец. Гости в студиото бяха о. Силвестър и о. Евгений от Сливенска епархия, които през последните седмици бяха в центъра на медийното внимание по повод дебата за отношението на Църквата към абортите, Галя Тодорова, управител на агенция за поклоннически туризъм, Десислава Пулиева – директор на Център за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” и Пламен Сивов, директор на фондация „Покров Богородичен”.

Общо мнение на участниците бе, че въпреки видимо бавните темпове на съживление, в Църквата все пак има осезаема промяна през последните години. Повишава се броят на съзнателно практикуващите православната вяра българи и се подобрява нивото на тяхната осведоменост относно учението на Църквата.

Отговорността за недостатъчния обществен интерес към Църквата беше възложена върху съвременния начин на живот и човешкия егоизъм. Въпросът на водещия „Защо Църквата е далече от хората?”, върху който беше посторено предаването, не се прие за коректно поставен и в разговора се отговаряше на въпроса „Защо хората са далеч от Църквата”.

В разговора беше анализирана извадка за посещаемостта на богослуженията в Сливенска епархия, според споделени от двамата отци впечатления. По тази информация около два процента от членовете на епархията посещават веднъж месечно неделната света литургия.

Тезата на водещия, че има проблем и трябва да се търсят решения беше споделена единствено от двамата свещеници, гости в студиото. Те споделиха, че има много сериозни мисионерски задачи пред Църквата и в частност духовенството, които трябва да се решават. В обективни и самокритични коментари двамата духовници споделиха желанието си, заедно с миряните, да търсят пътища за подобряване на своето служение и се обърнаха към аудиторията с призив да търси Църквата като място за промяна и спасение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...