Предстои дискусия за съвременните светци на Православието в „Къща за птици“



Pravoslavie_svetci„Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи…“ (Мат. 5:14-15)

Стигнах до Православието вследствие на дългогодишно си общуване с няколко удивителни съвременни светци, които ни показаха неочакваната възможност за пренасянето на божествения живот в човешкия живот“, това са думи на познатия и на българския читател отец Николаос Лудовикос, които ни разкриват, че християнската святост не е архаично понятие от отминала епоха, а е жива реалност тук и сега.

През тази година Българската православната църква прослави за светец владика Серафим (Соболев), за първи път почете паметта на светите Доростолски мъченици и постави началото на процедура по канонизацията на друга свята за православните българи личност – Неврокопския митрополит Борис. Провокирана от тези емблематични събития, темата на първата среща за тази есен от поредицата дискусии „Православие и съвремие“ ще бъде „Съвременните светци на Православието“.

Сред въпросите, на които заедно ще потърсим отговор, са: каква е православната традиция, свързана с провъзгласяването на светците, и по какво тя се различава от процедурата в Католическата църква; трябва ли светостта да бъде изследвана и доказвана;  различни ли са били критериите за святост на християните в ранната Църква в сравнение с тези на съвременните вярващи и т. н. Очакваме ви!

Участници

O. Stefan StefanovСтавр. свещеноик. Стефан Стефанов
председател на храм „Св. Николай Чудотворец“, Русе

 

 
pavel-pavlovДоц. д-р Павел Павлов
преподавател по история на Църквата
в Богословския факултет на СУ

 

 

 

Модератор

Kostadin_NushevДоц. Костадин Нушев
преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на СУ

 

 

 

Къде: ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22)
Кога: 19 септември (понеделник), 18.30 ч.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...