Предстоят двудневни тържества за 1150-годишнината от покръстването на българите



PliskaПо случай 1150 години от покръстването на българския народ, на 2 и 3 май във Варненската и Великопреславска епархия ще се проведат тържествени чествания.

На 2 май от 9.30 ч. в Голямата базилика на Плиска Негово Светейшество патриарх Неофит в съслужение с митрополитите и гости от поместните православни църкви ще отслужи Божествена света Литургия.

След празничното богослужение се очаква да бъдат връчени и отличия за заслуги към Църквата, като сред отличените ще бъде и премиерът Бойко Борисов с ордена “Св. цар Борис Покръстител” .

Ден по-рано – на 1 май, в Плиска ще бъде извършено свето Кръщение на около двайсетина деца. Тъй като Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде възпрепятстван от организационни ангажименти, свързани с тържествата, Кръщението ще бъде извършено от местни духовници.

На 2 май от 19 ч. в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” във Варна ще се проведе празничен концерт, посветен на годишнината, с участието на Симфоничния оркестър на Варненската опера с диригент Станислав Ушев, на Хора на варненските момчета и младежи с диригент Дарина Кроснева и на Смесения хор при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” с диригент доц. Димитър Димитров. Входът е свободен.

На 3 май от 9 ч. във варненския катедралния храм „Успение Богородично” ще бъде отслужена Божествена света Литургия от митрополитите на Българската православна църква заедно с духовници от поместните православни църкви.

 

 

 

Снимка: Богдан Богданов, Grada.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...