Българско участие в световния форум за мир в Берлин „The Audacity of Peace“



С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в световния форум за мир в Берлин „The Audacity of Peace“, организиран от Движението Св. Егидий, взеха участие Негово Всеблагоговейнство доц. д-р  Иван Иванов в качеството му на отговорен за интерконфесионалния и междурелигиозния диалог и г-жа Росица Поппалова – секретар на епархията.

В международната среща, която се проведе от 10 до 12 септември участваха представители на религиозните общности, на академичните и културни среди, политици и общественици на най-високо ниво. Със словата си се откроиха президентът на Ф. Р. Германия Франк-Валтер Щейнмайер, канцлерът Олаф Шолц, президентът на Република Гвинея-Бисау Унаро Ембало, външният министър на Италия г-н Антонио Таяни, генералният секретар на Световния съвет на църквите Джери Пилай, основателят на Движението Св. Егидий историкът Андреа Рикарди, великият имам на Ал-Акзар в Египет Ахмед Ал-Тайеб, президентът на Евангелските църкви в Германия Анет Куршус, кардинал Матео Цупи. Сред участниците във форумите, организирани по различни актуални теми бяха кардинал Гуалтиеро Басети, кардинал Валтер Каспер, англиканският епископ за Италия Ян Ернест, кардиналът на Мюнхен Рейнхард Маркс, митрополит Августинос Ламбрадакис от Вселенската патриаршия, митрополит Йоан от Румънската патриаршия, митрополит Серафим от Румънската патриаршия, митрополит Йоан от Албанската православна църква, епископ Андрей от Сръбската патриаршия, епископ Григорий от Сръбската патриаршия, коптският митрополит на Адис Абеба; проф. Алберто Мелони – председател на Фондацията за научни изследвания Йоан XXIII; много архиепископи и митрополити, представители на Поместните православните църкви, представители на Източните църкви, ръководители и представители на ислямската, еврейската, будистката и хиндуиската общност по света. Много делегати пристигнаха от Европа, Южна и Северна Америка, Африка, Азия и Австралия.

Събитието се организира в контекста на продължаващия академичен и религиозен диалог между християнството и исляма, юдаизма и много други световни религии, започнал преди години на най-високо международно равнище като възможност за срещи и разговори между религиозните лидери в света и представители на политическите среди в Европа.

Работните срещи, насочени към мира в глобален аспект и всички пречки, свързани с него в съвремието, продължиха три дни. Основните теми бяха: Никоя стена не е завинаги; Хуманитарните катастрофи на нашето време; “Клатещите се” демокрации:  предизвикателства и перспективи; Правата на децата – задължение на възрастните; Молитвата като извор на мира; Затвор: провал, издръжливост, надежда; Войни, миграция, мир; Мигранти: от хуманитарната криза до интеграционната политика; Свят без ядрени оръжия е възможен; Словото Божие като компас на нашето време; Възможен ли е пътят от “аз” към “ние”; Зовът за мир: свидетелството на мъчениците; Разделение и несигурност: другата страна на глобализацията; Междурелигиозен диалог – ресурс за глобалния мир; Прегръдка за най-страдащите; Религиите в Азия и търсенето на мира; Възможности и рискове във времената на изкуствения интелект; Изкуството да живеем заедно в един разделен свят; Дръзновението за мир; Лице в лице с климатичните промени.

Световната среща в Берлин е връщност 37-то издание на срещата „Духът на Асизи“, организирана от Общността на Свети Егидий, а тази година е под надслов „Дръзновението за мир. Религии и култури в диалог”. Събитие, което традиционно събира лидерите на основните световни религии, заедно с хора на културата и политиката и от което произтича общата молитва за мир на религиите в Асизи през 1986 г. по инициатива от Йоан Павел II.

На церемонията по откриването на 10 септември следобед във Verti Music Hall всички бяха обединени в призива за мир и необходимостта от диалог.  Също така и в признаването на основната роля на общността на Свети Егидий в посредничеството през годините в контекста на различни конфликти и способността неуморно да се повтаря важното значение на мира в света и силата на доверието в диалога между различните религии.

През месец август т. г. доц. д-р Иван Иванов участва и в първата подобна среща за междурелигиозен диалог, организирана под патронажа на Константинополския патриарх Вартоломей в Истанбул на 28 и 29 август, на тема „Партньорства в действие: към една Земя, едно семейство, едно бъдеще“.

Сред темите, обсъждани на срещата, бяха тези за климатичните промени, за хуманитарните кризи, породени от войната в Украйна, и предприемането на мерки за тяхното преодоляване; за осигуряването на храна за нуждаещите се по света; за реални мерки срещу трафика на хора, за защитата на човешките права на жените, децата и на най-уязвимите социални групи.

Източник: Официален сайт на Св. Синод на БПЦ-БП

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...