Отпуснати са средства за довършване на изографисването на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч



Общинските съветници в Ловеч решиха да отпуснат 50 хиляди лева за довършване на изографисването на северната галерия на катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града.

Решението е вследствие на молба от председателя на църковното настоятелство при храма свещеноиконом Михаил Ковачев да бъдат отпуснати финансови средства от бюджета за изографисването.

Ловчанска света митрополия и църковното настоятелство имат възможност да осигурят само част от необходимите средства, с които ще бъде завършена южната галерия и централната притворна част.

Средствата ще се изплатят от бюджета на Община Ловеч по решения на Общинския съвет, след сключване на договор за дарение.

Историята на храма започва още в далечната 1895 г., когато неколцина ловешки първенци, заедно с митрополита и свещениците замислят изграждането на голяма православна църква. Последвалите войни в началото на ХХ в. отлагат благочестивото им намерение. През 2001 г. начело на Ловчанска епархия застава Митрополит Гавриил, който с ентусиазъм се заема да осъществи това дело. На 11 май 2005 г. е направена първата копка, а на 29 ноември същата година е положен и основния камък върху парцел от 3,5 декара на централния площад в гр. Ловеч.

Катедралата заема 850 кв. м застроена площ и само в основния ѝ строеж са вложени над 3 милиона лева. Храмът представлява трикорабна базилика с три престола и е на две нива. Приземното ниво е посветено на празника Въведение Богородично, а горното ниво – на св. равноапостолни братя Кирил и Методий. Южният и северният престоли в горното ниво са посветени на преп. Йоан Рилски Чудотворец и на св. Николай Мирликийски Чудотворец.

25-метровата катедрала има четири купола – един централен, по един от северната и южната страна, и един върху камбанарията. Храмът е построен за 12 години с помощта на много колективни и частни дарители. Архитект на идейния проект е йеросхимонах Роман от манастира „Св. Дух“ в Оропос, Гърция, чийто игумен е съвременният духовен старец схиархимандрит Тимотей Сакас. Работният архитектурен проект е дело на арх. Цветана Ковачева.

Храмът впечатлява и със своето вътрешно благолепие – изящни полиелеи, изработени по поръчка в Украйна и Русия, удивителни стенописи, дело на известния български зограф Владимир Аврамов, дърворезбован иконостас – истинско произведение на изкуството, излязло изпод ръката на смолянски майстори, красива мраморна настилка.

Апостолският ред на иконостаса е удължен: от южната страна – с икони на български светии като св. княз Борис-Михаил Покръстител, св. патриарх Евтимий Търновски, св. мчца Злата Мъгленска, а от северната страна – с икони на светители на православната Църква.

В долното си ниво църквата е оборудвана и с помещения за храмова библиотека, стая за неделно училище, кухня, стая за майки с деца и др.

Катедралният храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Ловеч бе тържествено осветен на 30 април 2017 г.

 

Източник: Ловчанска света митрополия; БТА; Община Ловеч

Снимки: Община Ловеч

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...