Проф. д-р Магдалена Легкоступ бе избрана за декан на Православния богословски факултет на Великотърновския университет



При проведените на 28 юни избори за нов декан и ръководство на факултета в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, с мнозинство, за първи път за декан беше избрана жена – проф. д-р Магдалена Легкоступ, преподавател в катедра „Историческо и практическо богословие“. През последните четири години проф. Легкоступ изпълняваше длъжността зам.-декан по учебната дейност и акредитацията на Православния богословски факултет.

Другата издигната кандидатура бе на проф. д-р Красимир Русев, преподавател в катедра „Църковни изкуства“.

В екипа на проф. д-р Магдалена Легкоступ през новия мандат ще бъдат богословът доц. д-р Свилен Тутеков – зам.-декан по научно-изследователската и художествено-творческата дейност, и изкуствоведът доц. д-р Мариета Конова – зам.-декан по учебната дейност и акредитацията.

Проф. Легкоступ завършва Теология в Православния богословски факултет на ВТУ през 1998 г. През 1990 г. в същия университет завършва магистърска степен по Начална училищна педагогика. През 2010 г. защитава докторска степен с дисертация на тема „Св. Кирил Йерусалимски като катехет“. От 2000 г. професионалният ѝ път е свързан основно с преподавателска дейност – като учител по Религия и преподавател по Религиозна педагогика в ПБФ на ВТУ (последователно като асистент, старши асистент, главен асистент до 2013 г., от 2013 г. като доцент и от 2022 г. – като професор). Хоноруван преподавател е в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 2019 г. е зам.-декан по учебната дейност и акредитацията в ПБФ на ВТУ.

Научните ѝ трудове са в сферата на църковната катехизация, религиозното образование и теорията и методиката на обучението по Религия. Автор и съавтор е на монографии, учебни програми по религия и по вероучение, на учебници и учебни помагала, както и на множество студии и статии в специализирани издания.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...