„Пътят на Христос“ – нова книга на ИК Омофор



От днес на книжния пазар е новото издание на Издателска къща Омофор – книгата на Теодор Стилиянопулос "Пътят на Христос". В книгата на отец проф. Стилиянопулос – свещеник и учен – намираме забележителна съкровищница от безценни прозрения, идеи, преживявания и възгледи.

Книгата засяга обширни и жизненоважни въпроси – Църквата, богословието, историята, богослужението, начина на живот, личното благочестие, духовния аскетизъм, миналото, настоящето и бъдещето на православното християнство.

 

ПРЕДИСЛОВИЕ

 

А Той им рече: затова всеки книжник, който се е учил за царството небесно, прилича на стопанин, който изнася из своята съкровищница ново и старо.
Матей 13:52
 
Авторът на настоящата книга много прилича на книжника, който Господ Иисус Христос описва в откъса от Евангелието на св. апостол Матей. В тази книга о. проф. Теодор Стилиянопулос изнася от своята забележителна съкровищница на свещеник, учен и човек истински безценни нови и стари прозрения, идеи, преживявания и възгледи. Тук читателите ще открият удивително духовно богатство, щедро изложено под заглавието Пътят на Христос: Евангелие, духовен живот и възраждане в Православието. Това е наистина много богата тема, която засяга обширни и жизненоважни въпроси като: Църквата, богословието, историята, богослужението, начина на живот, личното благочестие, духовния аскетизъм, миналото, настоящето и бъдещето на православното християнство.
 
Характерна черта на тази книга е нейният неизменен център. При всяка стъпка, във всяка глава, на всяка страница, въпреки особеностите или разнообразието на даденото съдържание, центърът е винаги един и същ: Иисус Христос. Книгата подчертава важността на Иисус Христос за нас, Неговата неповторимост, централното място, което заемат Той и Неговото Евангелие. На читателите на тази изключителна книга често ще напомнят думите на св. апостол Павел, че „всичко и във всичко е Христос” (Кол. 3:11) и че „пленяваме всеки разум, за да бъде покорен на Христа” (2 Кор. 10:5).
 
В същото време обаче, докато четем книгата, ние се наслаждаваме на освежителното духовно и интелектуално постижение, на ясния и здрав синтез на богат и разнообразен материал. Прозренията и образите от Новия Завет, от писанията на светите отци и аскетите, от историята на Църквата, от богослужебната практика, от пастирското и съвременното богословие – всички те се сливат хармонично, за да изградят единно цяло с високи поучителни и образователни качества. Синтезът в тази книга носи централната идея за „приемственост и обновление”, която намира своя убедителен и вдъхновяващ израз.
 
От името на Гръцката православна архиепископия в Америка поздравявам и благодаря на о. Теодор, уважаван мой приятел, че даде на православните и на други вярващи книга, която е едновременно духовно предизвикателство и покана към света на Православието, видяно като дар и съкровищница.
 
Американски архиепископ Деметриос

 
Американска, първо издание
Превод: Людмила Митева
Редактор: Димитър Попмаринов
303 стр., цена 12 лв

[ПОРЪЧАЙ] 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...