Светият Синод избра наместник-председател на БПЦ



На 10 ноември след тайно гласуване светият Синод избра Варненския и Великопреславски митрополит Кирил за наместник-председател, който временно да оглави Българската Православна църква и да подготви избора на нов патриарх. Изборът трябва да се извърши най-късно до четири месеца от кончината на патриарх Максим.

Непосредствено преди гласуването, на въпрос на предаването „Вяра и общество“ на БНТ към митрополит Кирил дали би приел тази отговорност, ако бъде избран за наместник-председател, Негово Високопреосвещенство отговори: „В Църквата преди всичко е послушанието, трябва да има послушание към Бога, а оттам и към Църквата. Това е най-важното, а не стремежът за удовлетворяване на собствени амбиции. Много по-лесно е човек да си седи там, където е, особено край морето… слънцето… Но воля Божия!…“. За митрополит Кирил са гласували половината от синодалните членове. Това предизвика неодобрението на Пловдивския митрополит Николай с аргумента, че според устава на БПЦ дадено решение на синодалното заседание се приема за легитимно, когато за него са гласували повече от половината от всички митрополити, а не само от присъстващите на заседанието.

Още траурното заседание в деня на кончината на патриарх Максим не завърши без противоречия. Двама от синодалните членове – Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският митрополит Галактион, дадоха своето особено мнение за решението Пловдивският митрополит Николай да поеме ръководството на Софийската епархия, което според тях бе в нарушение на устава на БПЦ. Уставът предвижда функциите на наместник-председател на БПЦ и на Софийски митрополит да се съвместяват от една и съща личност, а не всяка от тях да се възложи на двама различни архиереи. На съботното си заседание светият Синод ревизира предходното си спорно решение. Така Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил, освен Варненската, оглавява и Софийската епархия до избирането на нов патриарх.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...