Светият Синод окончателно касира избора за Сливенски митрополит и спря новата наредба



Светият Синод на Българската православна църква разгледа днес на свое заседание проведения през м. февруари т.г. епархийски избор за Сливенски митрополит. След заседанието Старозагорски митрополит Киприан, говорител на Синода, обяви пред журналисти приемането на следните решения:

Съгласно Чл. 89, ал. 2 от Устава на Българската православна църква – БП, Светият Синод обявява касирането на проведения на 18.02.2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит за окончателно.

След проведено гласуване Светият Синод на БПЦ единодушно възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан съгласно чл. 89, ал. 3 от Устава, да продължи да управлява Сливенска епархия, в качеството му на наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, и да проведе нов епархийски избор на Сливенски митрополит.

Единодушно възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършване на пълна финансова ревизия на Сливенска епархия и поделенията в епархията.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да извърши пълна проверка на списъците с всички епархийски избиратели – дали отговарят на изискванията на чл. 102-103 вр. чл. 142 от УБПЦ.

Определя, че наредбата за избор на епархийски митрополити, приета на 24.02.2024 г., е неприложима към този момент.

Определя наредбата за избор на епархийски митрополити да бъде препратена за разглеждане на следващия църковен събор.

Според думите на Старозагорския митрополит Киприан, изборът ще се извърши, когато се изпълнят решенията. По устав срокът е тримесечен. Против касиране на избора са гласували Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим и Видински митрополит Натанаил.

Днес на плoщад Александър Невски има протестни шествия на духовници и миряни, свързани с последните решения на Светия Синод относно проведените през м. февруари избори за Сливенски митрополит.

Източник на изображението: dir.bg

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...