Седма година доброволци опитват да спасят от разруха най-стария храм в Ямбол „Св. Троица“



Вече седма година доброволци опитват да спасят от разруха най-стария православен храм в Ямбол „Св. Троица“. „Храмът е в окаяно състояние – покривът тече, много от стенописите са поразени точно от тези течове. Отвън фасадата е нацепена, камбанарията се руши“, разказва Васко Стоянов, който е един от доброволците.

Затова и тази година организират благотворителен базар на големия християнски празник „Вход Господен“ в двора на храма. В базара всяка година се включват десетки миряни. „Ръчно изработени сувенири, сладки, соленки, банички, цветя също сме получавали като дарения за базарите за продажба“, допълва Магдалена Стоянова, също доброволец.

Така за седем години с общи усилия успяват да съберат малко над 100 хил. лева, с които преди дни започва ремонт на храма – на покрива, фасадата, подмяна на плочките в двора и канализация. Средствата обаче ще стигнат само за частичен ремонт. „Проектът е доста голям, както и инфлацията в последните години“, отбелязва Васко Стоянов.

„Макар и това да е само началото на целия проект за възстановяване на храма, пак е някаква радост за нас, а и за хората, които посещават храма. Вярвам, че ще успеем“, допълва той.

Пътя към храма Васко открива преди повече от 10 години в труден за него житейски момент. Няколко години по-късно вижда как в Одрин се събират пари за ремонт на джамия с благотворителен базар с дребни неща – домашно приготвена храна, сувенири. Оттам заимства и идеята, а църквата става негова кауза.

Успява да привлече и доста съмишленици. „Ако сами ние не помогнем, няма кой да помогне очевидно. Ако не вярвахме, че ще успеем, нямаше вече седем години неуморно всички да се трудим за тази обща кауза“, категоричен е Васко.

Кампанията за набиране на средства продължава. Дарителската сметка на църквата може да бъде открита на Фейсбук страницата на кампанията „Да спасим храм Св. Троица – гр. Ямбол“. Дарения могат да се правят и на място в храма.

Според историци църквата „Св. Троица“ в Ямбол датира от XVII век. Първо е била вкопана в земята. След учредяването на Българската екзархия на мястото ѝ се издига нова църква през 1871 г. По време на Руско-турската война храмът е опожарен от изтеглящите се османски войски. Съграден е отново през 1884 г. Иконописите са дело на майстори от Тревненската школа.

Източник: БТА

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...