София да стане столица на православната култура



Такива приветствени пожелания зарадваха гостите на откриването на Седмицата на православната култура, която се провежда за първи път в София с благословията на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Събитието се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Тържественото откриване се състоя на 7 октомври с любезното домакинство на Софийската градска художествена галерия и събра представители на духовенството и въодушевена публика на разговор около книгата „Царството вътре в нас“ и концерт с православна музика.

В началото приветствени слова поднесе Белоградчишкият епископ Поликарп, който предаде благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит:

Позволете ми от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит да ви поздравя и приветствам с инициативата – Седмица на православната култура в София, която се явява първа по рода си и цели с изложби, концерти, литературни четения, кинопрожекции, публични лекции и дискусии да разкрие православните християнски корени на съвременната българска култура и нейната връзка с общоевропейското културно наследство, както и да изяви нейното богатство и спасителна мисия в света.

Негово Светейшество се радва на тази инициатива и отечески я благославя, като желае тя да се превърне в традиция и да допринесе за утвърждаването на нашия народ в православната вяра, богословие, духовност, богослужение и живот, както и да допринесе за единството и мира сред православните християни.

Изказваме благодарност от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит,към организаторите на Седмицата на православната култура в София – издателство за православна литература „Омофор“ и Министерството на културата за подкрепата в просветното дело на Българската православна църква, респективно на Софийска света митрополия и молитвено им пожелаваме успех, както и Божие благословение, за да постигнат своите поставени цели и Христолюбиви намерения, в прослава на Бога и духовното добруване на нашия православен народ.

На добър час на Седмицата на православната култура в София!

На многая и благая лета!

От името на Столичната община доц. д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет в направление „Култура“, приветства инициативата и отбеляза: „Искрено се надявам това събитие да се превърне в нова традиция за столичния град… А сме наистина щастливи, защото не можем да си представим нашата София – град, кръстен на Премъдростта Божия, не можем да си представим нейната история без най-светлите епизоди, свързани с утвърждаването на християнството на европейския континент тук и навсякъде. Нашият град се гордее с Eдикта на толерантността, със Събора през 343-344 година, със съхранени и до днес храмове, които са гордост на християнската култура. Няма какво да крием – Европа, в която живеем, България, в която живеем, са такива благодарение на християнството. Православието е част от нашата българска идентичност и ние трябва да правим всичко възможно и по силите си да го укрепваме и най-важното – да го предадем на идните поколения. Ето защо изразяваме нашето желание да се включим оттук нататък като съорганизатори на тази прекрасна инициатива, да я подпомагаме в своите възможности и да я разширяваме така, че тя да достигне до повече хора. С огромна благодарност към Негово Светейшество нашия любим Софийски митрополит и Български патриарх, на добър час и успех на Седмицата на православната култура“.

Пламен Сивов от името на организаторите издателство „Омофор“ отправи благодарности към партньорите на инициативата и сподели: „Искам да благодаря на всички представители на Българската православна църква, които дойдоха и почетоха това събитие. Няма да крия, че съм много развълнуван от такова силно отеческо благословение от страна на Българския патриарх и топло отношение от страна на клира на Българската православна църква по отношение на неща, които правим вече 25 години като издателство и като фондация „Покров Богородичен“. Разбира се, много сме благодарни и на Столична община за тяхното присъствие и за подкрепата, и надявам се да имаме възможност да продължим това сътрудничество. Живеейки в София – столицата с това наистина уникално име в световен мащаб, посветено на Божията Премъдрост, беше логично да стигнем до идеята, че тези истини на православието като вяра и като стълбове въобще на историческото ни наследство и съвременната ни култура трябва да достигнат до повече хора. Надявам се гостите и жителите на София да намерят по нещо – всеки за себе си в тази богата програма. В рамките на една седмица  – от днес до 13 октомври, всеки ден ще има събития – посветени на различни изкуства, различни области на литературното, на визуалното, всякакъв вид творчество, черпещо вдъхновение от православната ни вяра. Искрено благодаря на всички, които сте тук!“.

По време на откриването бе представена книгата „Царството вътре в нас“ на Диоклийския митрополит Калистос (Уеър). Журналистът и философ Андрей Захариев, който бе и водещ на вечерта, сподели свои вдъхновени размисли за книгата. Представи и биографията на митрополит Калистос, както и пътя, по който авторът открива православието, още като младеж. Тук може да прочетете и пълния текст от Андрей Захариев, посветен на „Царството вътре в нас“.

Белоградчишкият епископ Поликарп също сподели впечатления от книгата, както и от нейния автор, с когото е имал възможността няколко пъти лично да се срещне в София и Лондон. „Това е книга, насочена към всеки, написана така, че всеки да получи духовна полза – от най-непросветения до най-големия богослов, тоест езика и начинът на писане на митрополит Калистос се придържа към апостол Павловия принцип: „Да кажа пет думи разбрани, за да науча и други, отколкото хиляди думи на език непознат…“. Епископът обърна внимание на всяка тема, разгледана в книгата на митрополит Калистос, като въпроса за духовното наставничество, за мълчанието,  радостта от общението с Бога и удивлението, за молитвата, за времето като духовна и философска категория и др. „Митрополитът посвещава цяла глава на юродивите, в която дава яснота за този тип святост, която понякога учудва дори и самите нас – духовници и миряни, и ние много често гледаме да стоим на дистанция от тези хора… А той, както прави и Църквата, поставя юродството на едно особено високо място“, подчерта епископ Поликарп.

Събитието продължи с тържествен концерт на хор „Спасение“ към столичния храм „Св. Параскева“ с диригент Нели Трошева, който превърна вечерта в истински празник. Те изпълниха: Тропар на св. И. Рилски, “Во царствии Твоем” на Добри Христов ,  “Отче наш” на Николай Озеров, “ Блажен муж” на Павел Чесноков, и завършиха  с „Многая лета“ на Дмитрий Бортнянски със солист Пламен Бейков (бас).

Очаквайте и видео от вечерта на откриването.

Непосредствено преди официалното откриване в Музея за християнско изкуство се състоя и първото събитие от Седмицата – открита лекция на проф. Маргарита Коева на тема „Олтарите на България – настояще и бъдеще“, посветена на традициите и съвременните проблеми на храмовото строителство.

От името на домакините приветствени думи отправи доц. д-р Ралица Русева, която също изрази надеждата инициативата да стане традиционна за София. Модератор на срещата бе доц. д-р Костадин Нушев, преподавател в Богословския факултет на Софийския университет, а в дискусията взеха участие архимандрит Василий (Савов), протосингел на Софийската света митрополия, и отец Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

Снимки: Софийска света митрополия

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...