Старозагорският митрополит: застрашена е институционалната независимост на Църквата



Старозагорският митрополит Галактион счита, че позицията на Светия синод на БПЦ по случая с посвещаване на бизнесмена Слави Бинев в архонтска степен е знак, че е застрашена независимостта на Българската православна църква. Митрополит Галактион е недоволен от факта, че без да го изслуша, на заседание от 22 януари Синодът обяви за недействителна архонтската титла на бизнесмена.

В публикувано от БТА писмо до медиите (пълния текст може да изтеглите оттук) дядо Галактион, който не се яви на заседанието на Светия синод по здравословни причини, казва, че „Прибързаността, с която се появи това изявление, което е резултат от срещата на синодалните архиереи с представители на държавната власт, ни задължава да заявим, че намираме институционалната независимост на родната ни св. Църква застрашена.”

Според дядо Галактион, последвалите събития и обществен отзвук на предприетите от него действия за посвещаване на Слави Бинев в архонтско звание говорят, че не е приключила борбата за църковна независимост на България. По повод обвиненията, че е действал без разрешение на върховната църковна власт, Старозагорският владика, който досега не даде каквито и да било обяснения по случая, включително и пред екип на предаването „Вяра и общество”, който го посети в митрополията след изрична уговорка, пояснява днес, че се е намерил в Рим на частно посещение.

Митрополит Галактион заявява, че е твърдо убеден в каноничността архонтството и в неговата необходимост за доброто на Църквата.

© снимка: в-к Стандарт

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...