Отците на бизнеса




Сделките на църквата трябва да се извадят на светло, защото "тъмните дела" раждат мрачни стандарти

Източник: Морски дневник

През последните години името на варненския владика Кирил често влиза в оборота на новините. Печалбата от този факт, както всяка друга в църквата, е трудна за осчетоводяване, защото винаги остава необявена. Единственият видим ефект от шумните PR кампании на 52-годишния митрополит са настойчивите шушукания, че Максим вече го е посочил като свой наследник на патриаршеския стол. Враговете на Кирил подсказват друга версия. Според нея с тези слухове противниците му умишлено провокирали славолюбието на митрополита, за да го компрометират преди предстоящия Църковно-народен събор. Варненският владика обаче има и друг профил.

Обемът на бизнес проектите, с които Кирил стана популярен през последните две години, подсказа, че освен в сферата на духовните ценности църквата все по-осезателно се превръща във фактор и в икономиката на държавата. Ето няколко пример, които дават представа за обемите на църковния бизнес само в Североизточна България:

1. В средата на септември Варненската и Великопреславска митрополия плати 664 000 лв., за да върне собствеността си върху манастира Св. Пантелеймон" край Преслав. Тогава владиката Кирил обяви, че 664 е "номерът на звяра", и съобщи, че парите са осигурени с ипотечен кредит от Банка ДСК. Три месеца по-късно отрече да е ползван заем.

2. Пак през лятото на миналата година църковното настоятелство в каварненското с. Рогачево се оказа собственик на 121 дка земя с изглед към морето. Варненската и Великопреславска митрополия веднага прояви интерес към имота, а лично владиката Крил изпрати шефа на отдел "Синодални имоти" в Светия синод Димитър Секулов да "консултира" настоятелството какво да направи със земята. Скоро след това настоятелите бяха разпуснати, а терен с пазарна оценка 200 000 лв. се оказа заменен за… 9 дка, оценени на 20 000 лв. Не повече от 10 дни след замяната новите собственици на рогачевската земя, група фирми за търговия с храни и горива, собственост на украински граждани, я даряват на 22-годишен младеж, управител на "Боксов клуб" в Елхово. Според разследване на Би Ти Ви след смяна на още няколко собственика земята е ипотекирана срещу 200 хиляди евро.

3. Един от най-екстравагантните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на СПА комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплексът се строи върху 13 дка църковна земя в непосредствена близост до морската вила на владиката. Тя се намира в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград", край Варна. "Средствата за строителството са осигурени с кредит от HVB банк "Биохим", заяви в края на септември м.г. митрополит Кирил. През януари т.г отрече да е вземан кредит. Справка в кметството на варненския район "Приморски" обаче показа, че в строителното разрешение за обекта като инвеститор на ваканционното селище "Св. Анна" е вписано софийското дружество "Билд ресурс".

4. През януари м.г. Общинският съвет в Долни Чифлик дари за нуждите на православието 565 дка в непосредствена близост до крайбрежната ивица в Шкорпиловци. Скоро след това девет от съветниците разпространиха декларация, в която заявиха, че текстът на решението е бил фалшифициран и вместо гласуваните 4-5 декара общината е дарила на митрополията във Варна 565 дка. "Като са ни предоставили толкова много, ще го стопанисваме, както намерим за добре", каза митрополит Кирил. В крайна сметка обаче дарението беше спряно от варненския областен управител.

Дори само тези три проекта са достатъчни, за да стане ясно, че делата на църквата вече излизат далеч извън обръча, очертан от кадилниците. Нищо в митрополията не може да се случи без знанието на владиката, твърдят и от Дирекцията по вероизповеданията, и от епархийското настоятелство във Варна. Изненадващо обаче, в отсъствието на владиката си в края на миналата седмица 31 свещеници, насърчавани от архимандрит Серафим, поискаха в декларация отстраняването на Димитър Секулов като началник на отдел "Синодални имоти" в Св. синод и адвоката на Варненската митрополия Веселин Панов. Мотивът: "Злоупотреби, разкрити от медиите, които доказват използваческите им и комерсиални интереси." Още по-изненадващо, само часове след разпространяването на декларацията митрополитът ги накара да му напишат покаятелни писма заради своеволието си. Пълна бъркотия!

Важното обаче е друго: Църквата става фактор в икономиката! А икономиката е сектор, движен не от канони, требници и покаятелни писма, а от закони. Сделките на църквата трябва да бъдат извадени на светло. Защото "тъмните дела" в бизнеса винаги водят до сива икономика с мрачни стандарти.

Престъпление …

Доц. д-р Иван Желев Желев, шеф на Дирекцията по вероизповеданията към МС:

Стъпка във вярна посока

Ако нещата в Рогачево са такива, каквито ги представят бившите членове на църковното настоятелство в Рогачево, те могат да сезират прокуратурата. Фактът, че всички, които са подписали декларацията за отстраняването на Димитър Секулов и адв. Веселин Панов, отказват всякакъв коментар, всъщност вече е коментар. Според мен тези хора действат честно и достойно и едва ли без знанието на митрополита. Това според мен е знак, че те търсят някакъв начин да се разделят с хора, които отдавна дискредитират и Варненската, и Великопреславска митрополия и църквата въобще. Аз бих се радвал това да става наистина със знанието на митрополита, защото го виждам като стъпка във вярната посока. По моя информация в Светия синод неведнъж се е поставял въпросът да се освободи този г-н Секулов, но все не могат да стигнат до решение. Това е информация, която мога да потвърдя. Преди време журналисти ми обърнаха внимание към факта как преживява един здрав и прав човек, който стои там на половин мизерен синодален щат? И естествено намеците са, че при сключването на сделки той търсел някакви облаги. Това естествено го твърдят хора, които не могат да го докажат.

Трябва да се знае също, че когато някой става църковен настоятел, той също носи отговорност. Членовете на борда на всяко могъщо предприятие носят отговорност за милиони и милиарди. Така и в църковните настоятелства се носи отговорност за имотите, които те управляват. Носи се и морална отговорност пред хората, предоставили имоти на църквата. Защото БПЦ тези имоти не ги е купила. Те са и били дарявани на хората с желание да й бъдат полезни. И ако това не се получава, това е едва ли не поругаване на паметта на тези дарители, които във всеки случай са били достойни хора.

Симеон Симов, член на епархийския съвет на Варненската и Великопреславска митрополия:
По-добре е да работим като "скрита картинка"

Доколкото аз разбирам, тук (в епархийския съвет към Варненската и Великопреславска митрополия) няма кой да взема отношение към човек, който е назначен в Светия синод. Така, както аз чета във вестниците и тълкувам информацията, там има някакво разминаване, за да мога аз да кажа гласували ли сме или не (решение за замяна на църковна земя в с. Рогачево). Просто мисля, че се коментира такъв случай, който не е минавал или не е решаван през епархийския съвет. В кухнята има доста детайли, които не са намерили точното място във вестниците, и аз мисля, че това не са неща, които могат да се коментират. Дори не мога да преценя доколко начинът на работа на епархийския съвет предполага някаква известност или нещо, което можем да наречем в светския му вариант прозрачност на работа. По-добре е да работим като "скрита картинка". Щото там си има някакви канони, които ги приемам, не ги разбирам, но ги приемам… За себе си мога да кажа едно: покрай нас не може да стане нещо, което да не е точно от бизнесменска гледна точка. Тъй че това да се допусне несправедлива замяна или както пише там "кон за кокошка", това не може да стане, когато се решава в епархийския съвет. От друга страна, епархията е голяма и ако някой от някакво църковно настоятелство реши да прави нещо, без да си следва порядъка, един човек като мен, който е в ролята на съветник, не може да го спре. Зад гърба на епархийския съвет може да стане какво ли не! Няма такава система, която да не позволява подобно нещо.

..и наказание

Варненски и Великопреславски митрополит Кирил:

Всеки ще си понесе съответното

(16 януари 2007 г.)

Никой няма право да си вади каквито и да било заключения, като погледне някъде, някакви данни. Това не е пълна информация и затова ние ще заведем дело за някои такива публикации, защото е пълна злоупотреба. Така че за съжаление се дава ухо точно на такива необосновани обвинения и коментари, за които всеки ще си понесе съответното. Защото аз 15 години доста мълчах и няма нито на телевизия да мълчим повече, нито на публикации. Никой не е длъжен да дава пълната информация (за делата на църквата). Какво ще стане, ако всички знаят това… И групировки и всеки, който иска да злоупотреби с църквата, ще злоупотребява. Много лошо е това, че предварително, без да се съберат данни, без да се получи разрешение даже от архиерея, се пускат по телевизия и по вестници тези неща. Това е чиста злонамереност, когато едната страна само се показва. За съжаление досега е така…

(19 януари 2007 г.)

Нямат право да искат отстраняването на Митко Секулов и адв. Панов. Протосингелът и свещениците са направили декларацията без мое знание. Те не знаят какво правят. Не знаят как да го направят. Такава е ситуацията. Не може така наизуст да се говори, трябват документи и доказателства. Трябва първо да се докладва на мен и тогава да се правят декларации. Никакви документи за злоупотреби на Митко Секулов или адв. Веселин Панов аз нямам при мен.

Веселин Панов, адвокат на Варненската и Великопреславска митрополия, член на епархийския съвет:

Свещениците не знаят какво правят

Аз не съм запознат какво точно става в митрополията, не съм клирик. Но свещениците не са първите, които не знаят какво правят. Обективната, данъчната оценка на онова, което църквата получи при сделката за замяна на църковна земя край Каварна, е много по-висока от онова, което е заменила. Оттам икономическа политика, ние не коментираме. Ние не желаем да разкриваме бъдещите си търговски цели, тъй като това е въпрос на инвестиционни намерения на църквата […]. Това е нещо нормално. Ето от тук се получи едно лъжливо усещане у свещениците, че има едва ли не виновно поведение от страна на епархийския съвет или на владиката. Като не познаваха параметрите на търговската сделка и онези, които са я сключвали (свещениците, подписали декларацията), в един момент тръгнаха да защитават митрополита. Те казаха, че аз като епархийски съветник и адвокат, подготвял сделката, едва ли не съм я направил незаконосъобразна.

Истината е простичка. Нищо в митрополията не може да става без решение на епархийския съвет, утвърдено от митрополита. Уставът на БПЦ има стойност на доста сериозни правни норми. И в същото време мога да кажа, че получих лично декларацията от отец Серафим. И бях много изненадан, когато под нея не видях нито един подпис. Защото формата "декларация" предполага наличието на подписите на онези, които декларират нещо. Отделно от това прочетох, че тя е разпространена от "Пресцентър на Варненска и Великопреславска митрополия". Такъв няма регистриран, такова нещо не съществува. Съвсем естествена беше и реакцията на митрополита, защото пък протосингелът по същество го замества, когато той отсъства от страната. Реакцията беше нормална именно защото той си позволи лукса да говори по този въпрос, без да е бил упълномощен.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...