Кирил, Варненски и Великопреславски митрополит: Насила ще ме амбицирате да стана патриарх


Източник: в. Дневник

[…] Аз съм го казал на архиереите. Защото има някои, които така опитват да подливат вода. Казвам, моля ви се, престанете, защото вие насила ще ме накарате и ще ме амбицирате аз действително, когато дойде времето, да се кандидатирам. […] Всяко служение е послушание в църквата. Така че изборът на патриарх също е послушание. Както апостол Павел е казал: "Добро нещо е да се желае епископство!" Това не е лошо. Лошото е по какъв начин се стреми човек към него. Аз за това няма да събирам пари, няма да правя нищо, няма да правя каквото и да било, за да печеля внимание или подкрепа…

Ваше Високопреосвещенство, напоследък темата с църковните имоти и стопанската дейност на църквата стана сфера на особен обществен интерес. С какви имоти разполага в момента Варненската и Великопреславска митрополия?

По принцип имуществото на църквата принадлежи на храмовете и се управлява от председателя на църковното настоятелство, назначен от архиерея. Самата митрополия притежава само един имот, зданието – тук тази сграда, и вилата, която е в местността Траката край Варна, известна като Попското. Храмовете вече притежават останалата собственост, което е над 25 000 дка обработваема земя. Тя обаче не е за съжаление съвсем подходяща, не е върната цялата собственост. В цяла България до момента е върнато не повече от 50% от цялото имущество на църквата.

Кой и как контролира стопанската дейност, извършвана от името на Варненската и Великопреславска митрополия?

Варненската митрополия се контролира от финансовия контрол на Св. синод – ведомствения финансов контрол.

А държавните органи за финансов контрол?

Нямат право! Ако са дали някъде средства, там вече…

Как БПЦ се грижи за информираността на обществото за нейните бизнес дела?

Никой не е задължен да дава конкретна и точна информация.

Щом стопанин на имотите са отделните енорийски настоятелства, как се стигна дотам директорът на дирекция "Синодални имоти" да се намеси в разпореждането с църковните земи в Рогачево?

Защото там са сложни неща, за които трябва да се помогне на църковното настоятелство. За съжаление в Рогачево искаха да продават земи. И аз затова съм ги освободил, защото така се лишава църквата от имоти. А по принцип храмовете се строят с дарения.

Те са искали да продадат земя, за да спечелят парите за храм.

Точно така, ама нямат право да продават земята. Това е против каноните. Уставът казва: Не се продават земи! Не се ипотекират! Във Варненската епархия няма ипотекирани земи, нито има продадени земи. По-скоро по пътя на заменката ще се получат тези средства. Ние за това говорим, че се вижда само една част от сделката. Другото, което не се вижда, нямам право да го казвам. Че това си е тайна! Защо трябва да разкривам аз какво правя? Или да ги уча и други… Един гледа сватба, други гледа брадва! Но то времето ще покаже… Ще се види колко средства ще се върнат от тези сделки, дето казват, че са кон за кокошка.

Да, защото има значение дали срещу терен с изглед към морето и пазарна оценка 200 000 евро получаваш друг, далече от брега и оценен на 20 000 евро.

Това е, което се показва. Но не е всичко. Така че времето ще покаже.

През септември м.г. казахте, че за строежа на духовно-просветно-рехабилитационния център, който се строи върху имот на митрополията в местността Ваялар край "Евксиноград", Варненската и Великопреславска митрополия е теглила заем от HVB банк "Биохим". Какъв е размерът на този кредит и кои свои имоти е ипотекирала Варненската и Великопреславска митрополия?

Не е вземан никакъв кредит. Нито има ипотекирани земи, нито нищо. Тогава мислехме така да строим, но сега сме го дали на фирма, която ни дава като обезщетение една трета от построеното.

А кои църковни имоти са ипотекирани за набавянето на кредита от 664 000 лв., който пак през септември казахте, че е теглен от Банка ДСК за откупуването на манастира "Св. Пантелеймон" край Преслав, превърнат в профсъюзна почивна станция?

Казах ви – всичко е уредено, без да залагаме имоти. Там е работата. Как съм го направил, това си е мой въпрос, това са тайни.

Всяка подобна тайна поражда съмнения за нещо нередно…

Нека да поражда съмнения! Нека, то след време ще си покаже. Или добро, или лошо, то ще си покаже…

Казахте, че не можете да си спомните дали сте имал отношения с ДС – политическата полиция на комунистическия режим у нас. Това означава ли, че категорично не сте бил агент на репресивния апарат на Тодор Живков?

Аз казах, нямам какво повече да кажа.

Отговорът ви звучеше малко уклончиво.

Ама аз просто нямам спомен за това нещо. Така го казах, но абсолютно нито съм подписвал, нито съм написал такива неща.

И никой не би могъл да ги намери?

Сега може да намерят някои… аз не знам… нещо, но аз лично не съм написал. Не съм се занимавал просто с такива неща.

Имате близка роднинска връзка с покойния генерал от тайните комунистически служби Христо Маринчев. Тежи ли Ви тази връзка? Или Ви е помагала в кариерата?

Не. Аз всичко съм постигнал с Божия помощ преди всичко и със собствени усилия. Даже ми беше в някои случаи в ущърб.

Как смятате, ако в процеса на отваряне на досиетата на бившата ДС бъде установена принадлежност на някои от епископите (митрополитите и патриарха) към комунистическите тайни служби, каква трябва да е съдбата им?

Това ще реши Светият синод.

Уставът на БПЦ гласи недвусмислено: "Епископ, който си послужи със светски власти и чрез тях получи епископска власт в църквата, да се низвергне и отлъчи, както и всички, които общуват с него." Ако Светият синод реши да не ги наказва, това не е ли нарушение на устава?

Може да се реши според фактите. Много е важно какви са фактите. Ще се разгледат всички обстоятелства, защото не може така… Трябва много добре да се види всеки случай.

Добре – намират се доноси, писани срещу свещеници, срещу колеги, срещу енориаши… Може ли да оправдае църквата такъв човек?

Ама не мога да кажа. Светият синод ще си каже, аз не мога да кажа.

Аз питам за Вашето лично мнение.

Предварително не мога да кажа. Ако има достатъчно факти…

Помагайки на Държавна сигурност, такъв човек е помагал на комунистическата власт и на практика е работил срещу църквата?

Зависи, зависи как е помагал, нали…Нима няма Държавна сигурност да е била недоволна от някой агент? Много е важно как си постъпвал.

Каква е мисията Ви?

Да служа на Бога и на Христовата църква. Никога не съм мислили за нещо друго, да постъпвам така, че да получа някакви облаги. Никога не съм мислил какво да правя, за да ме повишат? И така съм бил спокоен и съм си гледал работата, и съм успявал. Някои мислят, че много бързо съм направил кариера. Но аз съм просто решителен. Много хора така са казвали, че "ти вървиш по ръба". Като погледне човек, ти вървиш към пропаст и в най-важния момент наклоняваш везните към успеха. Та затова говорят, че може би много съм рискувал понякога.

Да не стане сега така и с кандидатурата ви за патриарх?

Каквото ще да стане. Мен не ме интересува. Много добре съм си във Варна. Изобщо не ме интересува това нещо. Аз съм го казал на архиереите. Защото има някои, които така опитват да подливат вода. Казвам, моля ви се, престанете, защото вие насила ще ме накарате и ще ме амбицирате аз действително, когато дойде времето, да се кандидатирам.

Ако все пак кандидатурата Ви стигне до гласуване, докъде сте готов да стигнете?

Всяко служение е послушание в църквата. Така че изборът на патриарх също е послушание. Както апостол Павел е казал: "Добро нещо е да се желае епископство!" Това не е лошо. Лошото е по какъв начин се стреми човек към него. Аз за това няма да събирам пари, няма да правя нищо, няма да правя каквото и да било, за да печеля внимание или подкрепа… Точно обратното. (със съкращения, пълния текст във в. Дневник)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...