Съборите на БПЦ вече няма да са църковно-народни (обновено)



Делегатите на Събора отхвърлиха връщането към стария стил

Днешното заседание на Шестия църковно-народен събор започна със закъснение от час и половина поради процедурни проблеми – оказа се, че броят на присъстващите надвишава броя на регистрираните делегати. Съборът започна работа в 10.40 ч., а в 13.30 говорителят на Събора отец Ангел Ангелов, председател на софийския храм "Св. София", даде пресконференция за акредитираните журналисти.

До момента делегатите са обсъдили и приели само осемте първи точки от новия Устав на БПЦ, като промените в сравнение със стария са само козметични – премахнати са някои архаични изрази. Съборите на БПЦ от този момент ще се наричат не църковно-народни, а само църковни, тъй като Църквата – това са всички вярващи, решиха делегатите. Съборът отхвърли предложението за връщане на БПЦ към стария стил с 80 "против" срещу 20 "за". Предложението беше внесено от Катя Тодорова, мирянка от Софийска епархия. Говори се, че митрополитите Йоаникий Сливенски и Николай Пловдивски подкрепят тази идея.

По-малко миряни ще участват в избора на новия патриарх според промените, приети днес в Устава. Броят им се намалява наполовина: 4 от Софийска епархия (вместо предишните 8 ) и 2 от другите епархии (вместо предишните 4). За сметка на това броят на клириците остава същият: 3 от Софийска епархия и 3 от страната. Не е прието предложението на Светия Синод директорът на вероизповеданията да участва в избора.

Възможно е времетраенето на Събора да се удължи. Според първоначалната програма той трябва да приключи своята работа в събота, 17 май.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...