Тази събота във „Вяра и общество“ – църквата и комунистическата държава



Разрушаването на енорийските структури и неспазването на устава са най-големите компромиси на БПЦ през комунизма – историкът Момчил Методиев тази събота във „Вяра и общество”.

Казионна организация с отмиращи функции или репресирана институция е Българската църква по време на атеистичния режим? Дали клирът е сътрудничил на комунистическите власти и доколко е отстоявал християнските ценности пред тях? На тези и други въпроси търсим отговор в разговор с историка Момчил Методиев, автор на излязлото през тази седмица обемисто изледване по архивни източници „Между вярата и компромиса – Българската православна църква и комунистическата държава”. От нашия гост ще научите доколко отговаря на истината твърдението на Негово Светейшество патриарх Максим, че по негово време не е имало сътрудничество от страна на Църквата за провеждане на политиката на комунистическата власт. Ще чуете и цитат от донос срещу тогавашния варненски митрополит Йосиф, който през 1974 г. казва: „Каква свобода на вероизповеданията у нас – само дето бесилката не сте ми приготвили…”

В същото издание отбелязваме 780-та годишнина от прочутата победа на цар Йоан Асен Втори при Клокотница – събитие, което издига православна България като хегемон в Европейския Югоизток и дава възможност пет години по-късно, през 1235-та да бъде възстановена и Българската патриаршия. Паметник на Клокотнишката битка е историческата църква „Св. 40 мъченици” във Велико Търново, която също чества своята 780-годишнина.

В края на този брой обръщаме поглед и към четвъртата неделя от Великия пост, когато Църквата почита св. Йоан Лествичник. Припомняме си неговите думи за божествената любов, която е свързана с последното стъпало от стълбицата на божественото изкачване: „Любовта е отстраняване на всяка противна мисъл, защото любовта не мисли зло. Любовта е утвърждение на Ангелите и вечно преуспяване”.

Второто излъчване на „Вяра и общество” в събота – 13 март – е от 10.30 ч по БНТ-1, а повторението – на 14 март (неделя) от 7.10 часа. Излъчването на предаването по БНТ Сат се запазва в неделя – на 14 март от 10.05 ч, а повторението – на 15 март от 6.15 ч сутринта.

От събота (13.III.) на обяд може да ни гледате и на електронния адрес на Българската национална телевизия – www.bnt.bg – на страниците на „БНТ Продукции" в раздел „Религия и История".

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...