Ученик на архим. Софроний (Сахаров) на посещение в България



 

Отец Захариас Захару, духовно чадо на архимандрит Софроний (Сахаров), ще посети България от 29 октомври до 2 ноември. Архимандрит Софроний, благодарение на когото православният свят се обогати с духовното наследство на св. Силуан Атонски, е един от най-забележителните духовници на нашето време – богослов, молитвеник, основател на манастира „Св. Иоан Предтеча“ в Есекс, Англия.

Отец Захариас пристига у нас след посещение в Гърция, където миналата седмица се проведе международна конференция, посветена на неговия духовен учител. Събитието, на което духовникът беше основен докладчик, беше организирано от Ватопедския манастир и беше под наслов „Старец Софроний – богослов на нетварната Светлина“. На конференцията присъстваха представители на почти всички поместни православни църкви, които говориха не само за огромния принос на о. Софроний за съвременното богословие, но и за съвременното състояние на Църквата като наследник и продължител на светоотеческото предание и особено на исихазма. Сред докладчиците на конференцията бяха епископите Иоан Пергамски, Атанасий (Йевтич), Макарий Кенийски, Йеротей (Влахос), Иларион (Алфеев), игумените на манастирите Симонопетра и Ватопед и много изтъкнати богослови от цял свят. По време на срещата архимандрит Алипий от Троицко-Сергиевата лавра открито изрази надеждата, че църквата скоро ще пристъпи към официално прославление на архим. Софроний.

Отец Захариас е  следвал  богословие в Православния богословски институт  „Св. Сергий“ в Париж, а после и в Солунския университет. Има защитен докторат на тема „Христос – нашият Път и нашият Живот: принос към богословието на личността на старец Софроний“.

Програмата на посещението на отец Захариас Захару в България включва:

Беседа в София на 29 октомври (понеделник) от 18 часа в Енорийския център към храм „Покров Богородичен” (ул. „Г. Д. Зографина” № 2, зад хотел Родина). Темата на беседата е  „Иисусовата молитва”.

Беседа в София на 30 октомври (вторник) от 18 часа в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, пл. „Св. Неделя“ 19. Темата на беседата е „Животът и учението на архим. Софроний Сахаров”.

Среща във Велико Търново на 31 октомври (сряда) със студенти и преподаватели от Православния богословски факултет на ВТУ. Срещата ще се проведе в Православния библиотечно-информационен център от 10,30 часа.

Беседа в Русе на 31 октомври (сряда) от 18.30 часа в камерната зала на Градския театър (Доходния дом). Темата на беседата е „Словото Божие, Божественото вдъхновение и пророческият живот“.

На всички беседи на отец Захариас в страната ще бъдат представени текстове на отец Софроний, излезли на български език – книгите „Ще видим Бога както си е“ и „Духовни беседи“ на издателство „Омофор“, новоизлязлата „За молитвата“ на издателството на Руенския манастир, броеве на списание „Мирна“ и вестник „Православие.БГ“ с отделни статии на стареца.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...