Фотоизложбата „Ортодокс“ с образи от Света гора в „Къща за птици“



8885След като бе представена от Държавния културен институт към Министерство на външните работи в началото на тази година, изложбата „Ортодокс“ на фотографа Александър Михайлов гостува в столичната ателие-книжарница „Къща за птици“ от 11 юли до 1 октомври 2013 г. Фотографиите разкриват един вдъхновяващ разказ, уловил мигове от живота и духа на българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф“.

„По правило не е позволено да се снима, и то не защото там се извършва нещо тайно, а защото е част от обета за безименност и скромност на монасите. Но когато видят, че намеренията ти са почтени, те допускат, макар и трудно… Атон не е място, на което ще отидеш и ще кажеш: „Аз искам да снимам“. Така или иначе снимките не са нищо повече от откраднати мигове, но въпреки това нямам усещането, че съм крадец, защото не съм ги правил тайно, а само след като ми е било позволено…“, споделя самият фотограф в интервю за списание „Свет“.

Александър Михайлов е роден в София през 1982 година. Първата му публикувана снимка е във в-к „Сега“, когато е само на 16 години. Работи като фоторепортер във вестниците „Сега“, „Монитор“ и „Политика“, негови снимки са публикувани в световни медии (The Associated press, The Sun и др.). Има няколко самостоятелни изложби и е лауреат в престижни национални и международни конкурси за фотография.

 

Снимка: Александър Михайлов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...