Фото-изложбата „Забравени и осквернени православни храмове в България” гостува в Стара Загора



Над 300 снимки на порутени и осквернени храмове от цяла България са изложени в старозагорското читалище „Св. Климент Охридски” до 20-ти май.

Вчера в 18ч. в Народно читалище „Св. Климент Охридски” в гр. Стара Загора се състоя официалното откриване на фото-изложбата на Светлозар Стоянов „Забравени и осквернени православни храмове в България”. След представянето им в края на 2006 г. в Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, снимките на младия семинарист за първи път пътуват и извън столицата. По предложение на автора, изложбата е разширена и допълнена с кадри и от Старозагорска епархия – от селата Гита, Съединение, Селце, Медникарово, Пъстрен.
Снимките са предоставени от Диана Димитрова и Милена Попова от енорията на храм „Св. Троица” в Стара Загора, както и от професионалния фотограф Радостин Димитров, печелил не един фото-конкурс в страната.
Запустение, злоумисъл, небрежност, прагматизъм, грижовност, надежда, вечност, динамика – експозицията предоставя един доста широк поглед върху разнообразните съдби на православните храмове и монастири във всички кътчета на България и носи силен емоционален заряд.
Надеждата на всички участници е, между дните на св. Цар Борис Покръстител и Свв. равноапостоли Кирил и Методий, да се провокира размисъла на посетителите над духовното състояние на съвремените поколения българи и да се фокусира вниманието на старозагорското общество над състоянието на храмовете в района.
Изложбата ще продължи до 20-ти май, а авторите вече имат покана за гостуване и от гр. Варна.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...