Уникална археологическа находка в град Сандански



Източник:  BNT

При разкопки на раннохристиянската Епископска базилика от 5-6 век в град Сандански, археолозите откриха водоснабдително съоръжение, изградено от гранитни плочи. Според директора на археологическия музей в града Владимир Петков то е интересно като строителна практика и досега подобно съоръжение не е намерено в откритите базилики в България.


Съоръжението е открито във вътрешния двор на епископската базилика, където вярващите се събирали преди литургия. Това е шадраван, граден от масивни гранитни плочи, с четири бронзови чучура, уплътнени с олово, обясни археологът Владимир Петков. Съоръжението е с дължина около 5-6
метра, било е дълбоко 40 сантиментра. Засега не е изяснено как е било снабдявано с вода.
"Най-вероятно е ставало по силата на скачените съдове, такива, каквито са известни, още в Ефес бил снабдяван по тази система", поясни Владимир Петков.
При разкриването на гранитните плочи, археолозите предположили, че те са част от подовата настилка на вътрешния двор на Епископската базилика. Учените се надяват да открият върху тях нови доказателства за раннохристиянския обект.
"Очакваме и се надяваме на един надпис, който да помогне за датирането на самия обект, а при добра случка и за намирането на античното име на нашия град", допълва Петков.
Проектът е финансиран по програма ФАР-трансгранично сътрудничество между България и Гърция. Започна проучването на части от обекта и адаптирането му в градска среда.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...