Църковно честване на 146 години от Освобождението на София



По повод годишнината от Освобождението на София и Руско-турската Освободителна война (1877-1878 г.) в Митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в София бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите воини и благодарствен молебен за жителите на града. Молебенът бе отслужен пред иконата с образа на Света Богородица, която е дар на храма от генерал Гурко и пред която се извършва и първият молебен за Освобождението на София.

Преди 146 години, на 4 януари, руските освободителни войски под предводителството на генерал-фелдмаршал Йосиф Владимирович Ромейко-Гурко победоносно навлизат в София. На този ден подразделения от Западния отряд на руската армия, командван от генерал Гурко, влизат тържествено в бъдещата българска столица.

Молитвеното последование беше водено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с викария в последованието взеха участие архимандрит Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Владимир Тищук,  представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, предстоятел на митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“, множество предстоятели на столични храмове, свещениците от храмовото духовенство и дякони, ръководени от митрополитския протодякон Иван Петков.

Сред голямото множество столично духовенство, представители на светската и духовната власт и родолюбиви софиянци, събрали се за традиционния молебен, присъстваха още г-н Борис Громов, директор на Дома на Москва в София, представители на Сдружението на приятели на Русия „Александър Невски”, на Национално дружество „Традиция”, както и почетна войскова част.

Литийното шествие премина в центъра на столицата. То започна от храм „Св. Неделя“ и завърши пред Паметника на българските опълченци. Организатори са Софийското сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски“ и фондацията „Героите на България“, с участието на обществени организации, членове на Координационния съвет „България – Русия“.

Цветя и венци бяха поднесени пред паметниците на ген. Гурко и на Цар Освободител, както и пред Паметника на българските опълченци.

Навсякъде бе прочетена заупокойна молитва, а в церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметниците участваха гвардейци и представителна група от Национално движение „Традиция“, облечени с автентични униформи на опълченци.

Край паметника на Българския опълченец се състоя традиционната празнична програма.

Източник: Сайт на Софийска света митрополия; БТА
Снимка: Весела Игнатова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...